A Gyűrűk Ura - A Két Torony
  • azazel
    #276
    Hát nemtom.
    A könyvet kétszer már elolvastam, és ezek után elég vegyes érzelmekkel jöttem ki a moziból, sőt inkább a csalódottság volt rám jellemző. Lehet, hogy azért tetszett jobban az első rész, mert az teljesen új és ismeretlen volt, és emiatt már nagyon nagyon vártam, de szerintem inkább azért, mert ott majdnem teljesen visszaadták a könyv hangulatát. Persze baj volt, hogy kimaradt egy csomó rész, de ez mondjuk megbocsátva, mert hát egy film nem tarthat fél napig.
    A második részből azonban nemcsak sok mindent kihagytak, de nagyon nagyon eltér a könyvtől, és ez számomra rettentően lerontotta az élményt. Az első rész alatt majdnem végig borsózott a hátam a gyönyörűségtől, most viszont nem nagyon jött ez az érzés.

    Ami SZÁMOMRA nagyon fura volt:
    -Tudtommal Legolason kívül nem jöttek tündék a Helm-szurdokba segíteni.
    -Frodó emlékeim szerint soha az életben nem fogott kardot Samura, nemhogy majdnem elvágta a torkát.
    -Ez az egész Faramir-es rész el lett rontva szerintem. Abszolút ellentétes érzést keltettek bennem, mint amit a könyv olvasása során megéltem. A könyvben Faramir teljesen lojálisan és jóindulatúan viselkedett velük, segített nekik, ellátta őket, jó barátok lettek. Nekem a filmben Faramir inkább negatív szereplőnek tűnt, akit az utolsó mondatával próbáltak kicsit visszarántani a pozitív szerepkörbe. Az meg plusz ráadás, hogy vajon miért kellett Frodóékat visszacibálni a városba. Nem tudom, ezt miért így oldották meg.
    -Trufa meg lelkizik Szilszakállal? Ezt is nagy hibának tartom, elég fura dolog,hogy egy nála kb százszor idősebb lényt rendre utasít. Meg a könyvben ők sokkal jobb barátok voltak, mint ahogy nekem ez a filmből lejött.

    Ezek azok a hibák számomra, amik nagyrészben rontották a film élményét.



    A végén azt még le kell szögeznem, hogy ez mind az én SAJÁT véleményem, nem akarom a filmet semmilyen szinten degradálni. A Gyűrűk Urát film- és könyvváltozatban is nagyon szeretem, sőt, a könyv eddigi 20 évem alatt a legjobb olvasmányom volt. Ha valamire rosszul emlékszem, javítsatok ki, senkit nem akartam megbántani a hozzászólásommal, én ezt érzem, ennyi...