"...MASTER! MASTER!..."
  • TVRD
    Csákó!

Don Vito kérésére írok, hogy írjanak akik voltak koncerten. Nos, nekem ez június 15-én adatott meg, Belgrádban. A kb. 12 éves MetallicA rajongásom fénypontja volt ez a koncert, egy felejthetetlen élmény.
    Annak idején én is másokkal meséltettem el, milyen is egy koncert, hogy néz ki, mit játszanak, próbáltam átélni, de az igazit nem lehet pótolni. Lehet, hogy szokatlan a helyszín, és valóban, Belgrádban először járt a Metallica, de olyan koncertet nyomott le, mintha mindent be akarna pótolni, ami elmaradt az elmúlt 23 évban. Előzenekarként egy belgrádi rockbanda lépett fel, a Van Gogh. Elég jól játszottak, a hangerő is jó volt, és még viccelődtünk is, hogy most van egyedüli alkalmuk kipróbálni a 800.000 Watt-os hangzást. Nos, hát ők 45 percet zenéltek, úgy 20.45 -ig, és aztán jöttek a technikusok és szerelték össze a cuccokat, hangoltak, stb. Egyszer csak az egyik kipróbálta a dobot, csak lassan, ütemesen elkezdte ütni a basszust (teljes hangerővel): DUMMM - DUMMM - DUMMM - DUMMM... A stadion dübörgött, az emeberek meg majd megőrűltek a hangzástól. Abban a pillanatban világos lett, hogy az előzenekar nem sokat használt a Metallica még erősítéséből sem. Egyébként volt két kivetítő a stadionban, a pódium két oldalán, és a hangszórók nagy része fel volt függesztve a levegőbe a jobb hangzás érdekében. A technikusok még egyszer-kétszer bele-belependítettek a húrokba, nyomtak pár riffet, aztán minden beállt. Lassan be is sötétedett, és elkezdték vetíteni a mindenkori bevonuló zene filmjét, a The Good, The Bad & The Ugly.
    Ebben a pillanatban kezdődött valami másmilyen tudatállapot, egy extázis, amire így utólag mint valami távoli dologra emlékszem. Minden úgy volt, ahogy vártuk, vagy ahogy korábbi koncertfelvételekben láttuk, de most mi ott voltunk, és átéltük az egészet. Lement a filmrészlet, és a Blackened-del kezdték (szokásos módon), majd a Fuel jött. Megmondom őszintén, a többi szám sorrendjére nem emlékszem, de tudom mik voltak:
    Seek & Destroy
    The Four Horsemen
    Creeping Death
    Fade to Black
    For Whom the Bells Tolls
    Battery
    Master of Puppets
    Welcome Home
    Blackened
    One
    Harvester of Sorrow
    Enter Sandman
    Sad But True
    Wherever I may Roam
    Nothing Else Matters
    Fuel
    Frantic
    St. Anger

Szóval, ezek voltak, a Master is végig ment. A tömeg szuper volt, a szokásos pirotechnikai dolgok is jók voltak. A stadion tele, a lelátók is. Volt szerencsém az egyik haverom nyakában ülni a Fade to Black közben, az volt nekem a koncert fénypontja. A látvány és élmény felejthetetlen. (még nem említettem, a focipálya 1/3-ánál álltunk a kűzdőtéren) A koncert nagyjából 2.5 órás volt, éjfélkor lett vége.
    A koncert után mintha elvágták volna a filmet, vissza a a valóságba, már csak emlék maradt az egész, de nagyon örülök, hogy ott voltam. Lehet, hogy Pestre is elmegyek, ha jönnek még...