"...MASTER! MASTER!..."
-
badalac #2032 Nálam a Metallica az alap. Velük szerettem meg a metal zenét. mikor még ötödikes srác voltam, egy távoli unokatesómnál hallottam előszőr a One-t és hihetetlen, de megtetszett' :D Jelzem, addig ilyesmiket hallgattam, mint pl Boyzone, meg társai! :))
Emlékszem, hamar lerohantam a városunkban lévő, akkoriban egyetlen egy zeneüzletbe, de szomorúan konstatáltam, hogy nincs és nem is árultak soha metallica lemezt. Végül annyit könyörögtem az unokatesómnak, míg elmentünk egy haverjához, akinek volt olyan kazója, amivel lehetett relative jól vetetni, és lemásoltattam egy best of Metallicat.
Akkoriben 94-et írtunk, tehát ez még a Loados korszak előtt volt.
A legmenőbb érzés az az volt, hogy egyedüli olyan voltam az osztályba aki ilyen zeét hallgatott. Ahányszor osztálybuli volt, mindig meghallgattattam a velem egykorú kis Spice Girls-csitrikkel olyan oldschool MetallicAkat, mit pl a Kill, vagy a Master, vagy az osztály "kedvencét" a Fekete albumot!:) (művelőggyenek má' ők is egy kissé!
)
Szóval csak annyit akartam mondani ezzeel, hogy engem is sok emlék fűz a zenéjükhez, talán mindegyik albumot, kivéve a St. Angert tudom társítani egy bizonyos szituációhoz, vagy szituácsiókhoz, esetleg személyekhez.
De hála a pipéknek, nem merül ki a zenei éhségem bennük. Annál sokkal színesebb a világ szerintem ,hogy leragadjunk egy kedvencnél. Én már voltam nagy Emperor-rajongó, sőt még most is meghallgatom őket, mert talán ők az egyedüli olyan norvég black metal együttes, akik igazán fejlődtek albumról albumra.
Kb. 6 éve kezdtem el hallgatni a progressziv metált és rockot, ami szerintem talán az egyik legszínesebb stílus ami valaha is létezett. Két nagy Kedvenc a Dream Theater(összes sideprojectjükkel) és a Pain of Salvation, de még ott vannak a Porcupin Tree, az Opeth, a Karmachanic, Spock's Beard, és a nem rég megkedvelt ultrabrutál és komplex Meshuggah, akik mellesleg Kirk Hammett bácsinak is nagy kedvencei!:)
S akkor még nem említettem még zenekarokat más stílusokból, mint pl Dead can Dance, Mitsoura, Mike Oldfield, Besh o Drom(world), vagy experimentális, kortárs zene(zeneszerzők mint pl: Ligeti György, Orbán Gyürgy, Johann Johannson, Roiji Ikeda, Alva Noto, etc),zenekarok (Experimental Dental school, Mr Bungle, Fantomas), vagy modern jazzek, mint pl Contemporary Noise Quintett, Esbjorn Svensson(R.I.P.) Trio, stb.
és ezek még csak azok, amelyek legelőre eszembe jutottak.
A lényeg az, hogy legnagyobb részüket mind-mind tudom kötni egy-egy érzéshez.
A zene a legjobb terápia, és ajánlom mindenkinek, hogy ne legyenek előítélettel más stílusokra, együttesekre, próbálják a zenét meghallani bennük, és nem azt, hogy mi a faszért nincs/van benne tökig torzított gitár, vagy miért van/ vagy nincs esetleg tele az MTV az egyik másik számukkal.
on:
Már vagy 20x meghallgattam az új talicska albumot, és meg kell mondjam még mindig nem unalmas, tehát nálam 5ösre vizsgázott! Load/Reloaddal s feketalbummal nem akarom hasonlítani, mert midnegyiken jól megírt számok vannak, és más is a stílusuk.
A St. Angertől meg mérföldekre van. Tudom, hogy a fentiek alapján nem kéne párhuzomot vonjak akkor ennél sem, de mégis megteszem, mert ott szerintem elszarták, de nagyon. Hosszú, és nagyobb részt unalmas számok vannak azon az albumon. Talán egy kezdő zenekar szintjének megfelelne, de nem egy MetallicA mércéjéhez. Ami azt illeti, ami a legjobban megragadt engem a St. Angerben az a hangzás volt. Megvolt a feelingje, volt egy egyedisége, ellenben a tartalomtól nem ragadtattam el magam.
Az új album hangzása valóban hasónlít a Justice lemezéhez, de sokkal bikábban szól, mint a justice, hála a modern tehnológiának.
Szerintem, amivekkel nem veszi fel a versenyt a Death Magnetek, a következők: Master of Puppets, ...And Justice for All, Ride The Lightning.
Rengeteg csúcspont van a lemezen, ezért nem is emelnék ki egy számot sem.
Egyetlen negatívum az az, hogy az Unforgiven III-ban a Kirk szólójának a vége fele(6.18 - 6.30) nagyon béna az a nem is tudom milyen szintieffekt, de ezért nem fogok levonni pontszámot, mert a szám maga gyönyörű.
10/10