• Árnyvadász
    Annyira jó ez a játék, hogy meg sem tudom normálisan fogalmazni mi a jó benne, mert annyi minden van ami jó, sőt egyenesen elképesztő, hogy az csak na!

Ami a legjobban bejött a grafika és a mozgások mellett, az a hihetelenül élethű AI. Minden képzeletet felülmúl. Eszméletlenül üt ez a program. Egyáltalán nem csodálkoznék azon ha 97%-ot osztogatnának neki a játékmagazinokban.

Egyenlőre a DEMO-t próbáltam ki, de azt csontig lerágva. Az AI-t teszteltem benne minden helyzetben és olyan dolgokat művelnek az ellenfelek, hogy leesett az állam. Eddig ennek a játéknak van a legjobb mesterséges intelligenciája, az egyszer biztos!

Példák, de csak pár, mert annyi van, hogy nem győzném leírni.

-Ha leütsz valakit, akkor ezt az ellenfelek érzékelik és egy kis noszogatás után felkeltik az földön fekvő társat!

-Ha kilövöd a villanyt a helységbe, nem azzal kezdi, nem kapcsolgat feleslegesen az ellenfél, hanem egyből kutat utánad!

-Ha nem lövöd ki csak lekapcsolod, visszakapcsolja.

-Bújnak, fedezékeket keresnek, legugolnak, segítséget hívnak, minden zajra felfigyelnek, még a fejük mozgása is követi éppen mit szemlélnek meg.

-Ha elkapsz valakit hátúlról nem támadnak, nehogy megsérüljön a túszod, de ha már picit elfordulsz és van olyan felület amit eltudnak úgy találni, hogy téged sebezzen, megteszik. Akkor is lőnek, ha a tússzal a kezedben, fegyvereddel célzol, tehát elveszed a túsz feje mellől a pisztolyt.

A mozgások szédületesek. Tiszta filmszerű az egész játék.

Csövekre, terpeszállásba: Ugrás, ugrás és utána bal egérgomb. A csöveknél ezután még a gugolás gombot is meg kell nyomni és akkor megy fel lajhár mászásba Fisher.

Falhoz tapadni gugolva is lehet és marha jól néz ki! Futás sebessége az egérgörgővel állítható. A kezelés is roppant egyszerű, hamar elsajátítható. Ami az irányítást illeti.

Fizika: Döbbenetes! Elég csak belelőni a lámpába és nézni ahogy imbolyog (vallató szoba), vagy a függünyökbe... Teljesen élethű.

Még egy dolog az AI-val kapcsolatban: Az irodában, ahol a két rendőr dolgozik az íróasztalnál, beosontam, majd eldobtam a kezembe levő kólásdobozt a terem túlsó végébe. A hang irányába mentek a rendőrők!

Természetesen átkutatjk a szobákat is. Ajtót kinyitják, villany fel, majd miután nem találnak semmit kimennek. Közben folyamatosan beszélnek, néha még meg is ilyednek ha egy sötét szobába nyitnak be. Az AI abszolult über. A garfikán is túltesz, pedig már csak az önmagában csúcs. Lámpákat ki lehet lőni. Ekkor tök sötét lesz, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. És a gépigény sem vészes. Tegnap egy 1GHz-es Athlon és 256 Ram, plusz egy GeForce2 32MB-os GTS társaságában volt szerencsém a programhoz, ezen pedig minden maxra véve 800*600-ban tökéletesen futott a program, bár 640*480-ban érezhetően jobb volt. Viszont azért késik, mert optimalizálják a gyengébb gépekre, úgyhogy a végeleges változattal már nem lesznek különösebb gondok.

Ez a játék fergeteges. Már több, mint tíz éve játszom a legkülönbfélébb játékokkal, úgymond 13 év hcgaming van a hátam mögött, de ennyire jó stuffal nem találkoztam, mint a Splinter, pedig már a Thief sem volt semmi a maga idejében. Ez mindent üt! Nekem a DOOM III-nál is sokkal jobban bejött (alfa). A véglegesnél eldől majd melyik fog jobban elvonni ettől a világtól ahol élünk, de az tény, hogy a UBI SOFT most nagyon bekeményített és Sam Fisherrel az élükön egy olyan gammát hoztak össze, amit egy jó darabig nem fogunk elfelejteni. Erre a fejemet teszem.

Az már csak külön gyönyör, hogy az optikai kábellel be lehet nézni az ajtók alatt, vagy a hőlátás professzionális megvalósítása, de befejezem az írandómat, mert soha nem lenne vége, ha minden egyes részletre kitérnék, pedig ez mindössze egy 10 perc alatt végigjátszható DEMO alapján született! Mi lesz itt ha kijön a full? Istencsászárság. :) Az biztos.

Végre egy eredeti, jó játék PC-re. Ezt is megértük.