Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • kl24h
    "A fényképezésben SOHA nem a Mpx számít, az csak parasztvakítás, semmi más" ----- ilyet azért ne írj, mert még valaki el is fogja hinni!!! (Valaki meggondolja, hogy fog tudni készíteni profi képeket az okostelefonjával, ami csak 480*600 px képet tud készíteni mondjuk csak.... és még a végén ki is akarja nyomtatni a legjobb esetben A6 lapra)

"A4-es méretbe amúgy elég a 250-es felbontás..." ------ ezzel egyetértek és egy A4-es lapon nem látszik a különbség a *.jpg és a *.bmp kép között, mert azért nemcsak épp alapszintű *.jpg képet készítenek.

Egy *.bmp kép esetében minden pixelre jönne 3 bájt (256*256*256 ---- 3*8 bit), tehát egy 8 Mpx kép lenne kb. 23 MB,ez igaz túl sok, de egy 8 vagy 16 GB memóriakártya esetében nem gond. Ha esetleg a fényképező tudja a *.png formátumot, akkor előnyben lenne, mert az egy sűrített *.bmp, de minőségrontás nélkül.

Csak egy példa: nézd meg a logómat, azt miután lementetted a gépre, persze *.jpg és fel fogod nyitni valamilyen képszerkesztő programmal és újból lemented *.jpg-re, fogod látni a különbséget. Ez a kép egy profi képszerkesztővel volt készítve, ami minőség *.jpg konvertál *.bmp-ből.
    Tehát nappali fényképezés esetében nem látszik a különbség, de este vagy sötétben, amikor csak egy-egy fény van, látszik a különbség főleg ha számítógépen nyitod fel és nézegeted.

Megjegyzés: én nem csak most foglalkozok ilyenekkel, és ezért tudom mi a minőség, ti még sokat nem tudtok sajnos. Ha olyan tökéletes lenne a *.jpg, akkor mi értelme van beépíteni egy fényképezőbe, hogy *.bmp-be is tudjon menteni. Az azért van ott, mert ha egy precíz dolgot akarsz fényképezni, akkor *.jpg nem lenne a megfelelő!!! Hobby fényképezésre jó az is!!

Tehát eredeti nagyságba nézve is látszik a különbség a *.jpg és a *.bmp között, ha a 8 Mpx kép *.jpg-s mérete 4 MB, a 23 MB *.bmp helyett. Ja a *.jpg mére legalább 10 MB lenne, akkor nagyon jó minőségnek számít, de ez a méret függ a kép pixelenkénti színeitől is.

Most felteszek egy kérdést, mivel olyan okosnak tartjátok magatokat: Mi szükséges ahhoz, hogy egy kép nagyon éles legyen??? Itt az objektívről akarok választ kapni!