-
Ennyi baromságot régen hallottam kl24h! 10 éve vagyok kiadványszerkesztő grafikus, de ennyit rég röhögtem egy poszton. :) Alig bírok írni, sírok a röhögéstől. :)
A fényképezésben SOHA nem a Mpx számít, az csak parasztvakítás, semmi más. De nyelik rendesen az emberek, mit ne mondjak. Tudod azért fényképezés, mert a fény határozza meg a képet. Ha a pixel lenne a legfontosabb tényező, pixelképzés lenne a neve. Egy objektív (adott esetben kompaktnál a lencse) határozza meg a képet (plussz az érzékelő), de a megapixelnek nincs köze hozzá. Sőt, amikor látsz ilyet, hogy kicsi kompakt gép, ami kézben is elfér, aztán rá van írva, hogy 15, meg 20 Mpx, na azt max. jégkorongnak használnám. Annak se.
Mindig is a lencse felbontása határozza meg a képet, ezt hívják felbontóképességnek. Ha ez szar, lehet akármennyi pixeled, a képed kukába fog kerülni. Persze kompaktnál a lencsét nem tudod cserélni, de teszt képeket nézegethetsz sok helyen egy adott gépről, illetve adott gép által.
Ezen a bmp-n mondjuk még mindig sírok XDDD Ez kurva jó. Szóval azt gyorsan megjegyzem, hogy az ég világon semmi különbséget nem fogsz találni egy bmp, és egy jpg között kinyomtatva (természetesen itt a 12-es jpg-ről van szó, amit alapból ment a gép), csak annyit, hogy tárhelyben többszörösét foglalja el a kép, kevesebb képet tudsz lőni, hosszabb a másolási idő, stb. Semmi előnye nincs a bmp-nek.
Tömörítetlen képet nem tudom, hogy a 40k-s kategória tud-e, de annak meg az a neve, hogy RAW (Nikonnál NEF), ami szintén kurva nagy helyet foglal, viszont kapsz cserébe plusz kicsi dinamikatartományt, utólag állítható fehéregyensúlyt, stb. De ezek meg olyan dolgok, amiket nem fog egy átlagember soha használni, mert jóval időigényesebb egy-egy ilyen kép kidolgozása. Mármint úgy átlagember, aki csak előveszi a kis kompaktját a kiránduláson, hogy lőjön egy képet a családról.
A4-es méretbe amúgy elég a 250-es felbontás, így egy A4-es kép mérete pixelben kifejezve (ha jól emlékszem) 5,76 MPx. Ráadásul minél nagyobba akarod nyomtatni, annál kisebb felbontásra (DPI-re) van szükséged. A3-as méretben csak 200-ast szoktunk használni (ahhoz meg 7,7 MPx felbontás elegendő). Minél nagyobb egy kép, annál távolabbról fogod nézni, ezért használunk kisebb felbontásokat nagyobb méreteknél. Óriás plakátoknál 30-50-es felbontás elegendő pl. Szóval ha 10 MPx-et tud, nem lehet gond.
Na mindegy, nem akarok belemerülni túlságosan. Abban igaza van a srácnak, hogy csak optikai zoom-ot használj, mert a digitális csak a pixeleket nagyítja fel, semmi értelme.