Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Dzsini
    (Magyarországra vonatkoztatva, G_ArchAngel Angliában lakik mostanában, és tőle kérdezted, így az Itthon nem tudom hova vonatkozik)
    A szabályozás - elméletileg - teljesen abszurd, nem sajtósként te személyeket csak és kizárólag engedélyt kérve fotózhatsz (magáncélra is), mert jogosulatlan adatkezelésnek, tehát jogsértésnek számít, ha nem teszed. Közterületet és közforgalom számára nyitott magánterületet (üzlet, tömegközlekedési eszköz) ember nélkül szabadon fotózhatsz, viszont magánterületet a fentiekhez hasonlóan csak engedéllyel (üzletnél például tiltó szabályozás lehet), és nagyon nehéz úgy fordulni a fényképezőgéppel, hogy ne essen semmilyen magánterületre a látószög. :)
    A gyakorlat inkább azt mutatja, hogy ha nem teszed közzé (pl. blogon, stb.), akkor - ha nem szól senki és jól látszik, hogy fényképezel - fotózhatsz, de közzététel esetén az arcokat, rendszámokat, egyértelmű azonosítást lehetővé tevő részleteket illik eltüntetni.
    Egy fórumbejegyzés, jogásztól: "Közterületen is - a nyilvános közszereplés esetét kivéve - csak arról készíthetsz fotót, aki legalább ráutaló magatartással nyilvánvaló hozzájárulását adta ahhoz. Ennek megsértése nem bűncselekmény, nem is szabálysértés, de jogsértő. Adott esetben egy perben a bíróság kötelezhet az ilyen fotó megsemmisítésére, esetleg az ügy körülményeitől függően arra, hogy adj elégtételt, vagy akár fizess nem vagyoni kártérítést." - tehát jól láthatóan tartsd fel a fényképezőgépet, hagyj időt rá, hogy aki nem járul hozzá a fényképhez, az elhagyhassa a látóteret, és ezután exponálj.

forrás