Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • DJviolin
    Hát, hogy jó árban kínálnám-e, azt nem hiszem, ellenben nagyon jó állapotban van. ;)

Eladó egy "Carl Zeiss Jena DDR Pancolar Auto 50 1.8 MC" m42 objektív.
    Szériaszáma: 54905
    Ár: 25.000Ft
    (Lehet találni Vaterán, meg egyéb helyeken 20 körül is, de szerintem ez túl jó állapotban van ahhoz, hogy ennyit kérjek érte.)

Képek (még az eBay-es eladó csinálta őket, akitől vettem pár hónapja):http://href.hu/x/fcus

A Jena-i a Carl Zeiss kelet-német gyára volt. MC, azaz Multi-Coated. Auto, azaz van rajta egy Auto és Manual kapcsoló (előny, ha az adapter gyűrűd nem nyomja be ezt a kis tüskét az objektív hátulján. Ha nem nyomja be, mert az adapternek nincs pereme, akkor nem működne a rekesz állítás azon m42-es lencséken, melyeken nincs ilyen kapcsoló!)

Tökéletes állapotban, karcolás nélkül. Egy darab, 1mm-nyi szösz van a lencsetagok között, amely természetesen abszolút nem látszik a képen. A fókusz egy helyen egy picit súrlódik mikor csavarod (mintha hozzáérne valamihez). Ez természetesen abszolút nem okoz semmi problémát. Van egy m42 - Canon adapterem, amit nem akarok eladni, mert még jól jöhet. :)

FIGYELEM! Minden m42-es leendő obi használónak! Mielőtt megveszed, nézz utána neten, hogy használták-e már a vázadon ezt az obit (pl.: Flickr). Az m42-es obikon a fókuszáló tubus végtelen fókusznál egészen belóg a vázba. Közel fókusznál nem gond, mert ott meg egész kint van. 1-2, vagy talán fél milliméterekről beszélünk, mekkora távolságra lehet a tubus unlimited állásban a felcsapódó tükörtől. Függ az adapter gyűrűtől is, nehogy hozzáérjen (ezen nem érdemes spórolni)! Nekem szerencsére nem okozott összeakadást 5DmkII-n, mert utána néztem neten, hogy lehet-e használni vele, de jobb a békesség (elvégre nem olcsó egy tükör csere, meg a gép sem). Életem legbátrabb döntése volt, amikor először meghúztam vele az exponáló gombot. :) Neten vannak rémtörténetek felakadt tükörről. Egyes objektíveknél meg is mondják, hogy nem szabad használni őket végtelen állással.

Videóhoz tökéletesek ezek az obik! Elvégre max. kétszer kell közelebbi kapcsolatba kerülnie a tükörrel, akkor is nem kell otthagyni a végtelen állásban a fókuszt. Ennyi. :) Képminősége kiváló. Legnagyobb rekesznél (1.4) van egy krémszerű hatása a képeken, amely fotóknál nem minden helyzetben pozitívum, de videó az más tészta.

Az obi helyileg Jakabszálláson van, de át tudom adni Kecskeméten és Szegeden is. Egyéb részletekért privátban érdeklődj.

Birtokomban vannak még a következő lencsék a régi Zenit kit-ből, amelyekre ha lenne érdeklődő, szintén eladnám. Utána kellene néznem, hogy mégis mennyiért:
    Helios-44-2 58mm f/2
    Pentacon 30mm f/3.5 (Made in G.D.R., Sor.szám: 8712919)

Üdv!