Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Timber
    En sehogy mert Pentaxos vagyok :)

De. Most akkor te mit is akarsz? Egy obit amit szinte mindehol tudsz hasznalni es AFes. Erre van 50e forintod koruli osszeg. Emelle van egy 18-55os obit ami manual fokuszos.

Nos akkor amit csinalhatsz:
    1. Veszel egy utazo zoomt (18-200). Bevallom oszinten en is gondolkodtam a 18-250es Pentaxon. Nem csucs kepminoseg, de ha csaladi fotokat meg buliban be vagyunk baszvasosat akarok fotozni (ergo egy koNpakt is megtenne) akkor teljesen jo. Ha meg nagyon fontos a kepminoseg akkor meg van par regi manual obim amit viszonylag olcson szereztem be es teljesen jo a kepminoseguk (hu most a topik elitje nagyon hurrog :D)
    2. Veszel egy kitobihoz hasonlo obit (valami 18-50-est) vagy egy masik hasznalt kitobit. Es akkor szinte marad ugyanaz a tartomanyod de kapsz AF-et... Ez szerintem boszmeseg lenne... :)
    3. Veszel egy kisebb tartomanyu 'mindenes' zoomot. Ilyen peldaul az altalad emlitett 28-135 is, vagy nekem anno a Sigma 24-105 volt. Ez jobb kepminoseget ad kevesebb zoomert, de nagyjabol minden helyzetben ki tud szolgalni es annyira nem hugymatag a kepminosege, hogy ide a webre ne lehetne felrakni a kepeket vele. De ha neked a celod az A3-as nagyitas akkor bocs :)
    4. Veszel egy 70-300ast. Ennyiert csak a ratyibb verziokat kapod amik kepminosegre ilyen olyanok :) Viszont jol megtoldottad a tartomanyod, igaz nagylatozni csak MF-el...

Szoval... itt most az a kerdes, hogy te mit akarsz csinalni a gepeddel es az optikaval.
    Ha komolyabban gondolkozol a fotozason akkor bizony 50e forintert venni barmit is az kidobott penz. Ennyiert egyik masik fixen kivul nem igazan fogsz semmi mast kapni amit igazan hasznalni is tudsz.
    Ha annyira nem akarsz belemelyedni a fotozasba mint itt a tobbiek akkor ugysem pixel szinten fogod a kepeid nezni es nem 2 hetig fogsz editalni egy fotot (24 oraban) mire vegre meg leszel elegedve minden egyes pixelevel... Ez esetben az 50e forintodbol azt kell kihozni ami szamodra a legpraktikusabb. A 18-200as Sigma az egy hulladek. Azt tenyleg nem ajanlanam senkinek (ellenben a Tamronek hasonlo utazo zoomja eleg jo kritikat kapott... picit tobbert). A Canon 28-135osrol neztem teszteket es egy hobbifotosnak (Vidaman Kattingato Lelkes Amator) az teljesen megfelel. Kiegesziteskent meg tudod mellerakni a kitobit. Meg egy ket manualis obit (M42es, Nikon vagy Pentax...) amit beszerezhetsz olcson innen onnan...

Szoval 50e forintos kategoriaban tenyleg ennyire fontos az a sorrend rajzolatra? :)