48078
-
#45745 Amikor ki/be zoomolok nem figyelem megállok-e 28-nál mert ugye a téma (is) határozza meg.
Kellene egy zár rá ami gátolná, hogy 28 alá menjek. :)
"Mas viszont szinte el se tudja kepzelni, hogy letezik ekv 50mm felett is fotografia."
Úgy érted Ők nem teléznek? Természetfotózásnál azért igencsak nélkülözhetetlennek mondható... -
#45744 Erre inkabb nem valaszolok. Nem igazan ertem a hangvetelet a dolognak... Szerintem itt en vagyok a legamatorebb es hidd el az en koltsegvetesem se csillagaszati merteku. De ahol akarat van ott megoldas szuletik. En pl. 50e forintbol nem vennek semmit a kitobi melle. Max 1-2 manualis obit (pl. CZJ Sonnar 135 f3.5)...
De ha erdekel az en cuccom: Pentax K-r, kitobi, CZJ Sonnar 135 f3.5, Jupiter 80 f2, CZJ Flektogon 50 f4 es CZJ Sonnar 180 f2.8. Ja meg van egy sajat gyartmanyu 24mm-es tilt/shift obim (szetszedett Tamron 24 f2.4). Es a zsinoros kioldom (mert a K-r eseteben ez gyarilag kihagyott feature) a baratnom nehai hajcsatja es egy Holga zsinoros kioldo. Tudod az a fajta amit ha megnyomsz a tetejen akkor alul kijon egy tuske :) En ezeket hasznalom... Jo lenne egy DA 16-50 f2.8 meg egy DA 60-250 f4... de nincs ra keret (egyelore :P) szoval ezert probaltam meg neked osszefoglalni, hogy addig nyujtozkodj amig a takarod er. Ha az nem eleg akkor old meg. Vegyel manualis lencseket vagy add el a gepet az obikat es vegyel egy bridget vagy mittomen. Te tudod mit akarsz de amit eddig itt irtal az az, hogy mit nem. Fixet nem igazan, 50e-nel tobbe kerulot nem igazan... Akkor kb. leszukitetted a dolgot az altalad irt 28-135-re... De javits ki ha tevedek. -
#45743 nagyon egyszeru. Tekerd a kitobit 28mm-re es nezd meg, hogy az neked jo-e vagy sem. Nekem pl. anno annyira nem hianyzott a 24mm alatti resz. Volt kitobim a 24-105 melle de szinte soha nem hasznaltam. Mas viszont szinte el se tudja kepzelni, hogy letezik ekv 50mm felett is fotografia. Izlesek es pofonok :) -
#45742 "Tamron 17-50/2.8 ?"
Én is ezen gondolkoztam, miután kollégám ajánlgatta.. Ez 99 körül van, de láttam már 89-ért is akcióban. Nem ismerem a rajzolatát, és az AF pontosságát.. Véleményed róla?
"ekv. 45 mm alatti rész sokszor fog kelleni."
Pont ez a bajom. Nem tudom. Nem volt összehasonlítási alapom a 18-as látószög és a 28-as induló között.. fogalmam sincs mennyire hiányozna az a 10 mm.. kimondva nem sok.. de 1,6-os szorzó mellett a 28 mm már egy normál filmes 45-ös objektívnek számít... felette minden enyhe zoom. Alatta lenne a nagylátószög, bár eddig nem nagyon tájképeztem.. azon túl meg leginkább beltérben használtam 18 mm-es állásban a lent említett Canon kitobjektívet is.
-
#45741 Már csak azért sem akarok most elszállni árban, mert egyrészt tényleg van idén fontosabb kiadás, másrészt mert (gondolom mindenki találkozott már ezzel a jelenséggel) jártam már más területen úgy, hogy a tipikus "dehaméghúszezrethozzáteszelkapszegyXY-t" tanácsoktól vezérelve gyakorlatilag egy 7-szeres költségű beruházásba torkolott a "hobbi" miközben a mögöttes tudás nem volt meg, és később se lett meg..
A fentiek tükrében pedig elég hülyén éreztem magam, hogy egy tizedárú eszközzel dolgozó hobbista/félprofi csodákat művelt, én pedig dilettánsként a kezemben tartottam egy közel félmilliós eszközt, feleslegesen és zavartan.
Így visszatekintve azt hiszem némileg jogosan tartottak ezután sznobnak.. rájöttem semmi értelme.
Az adott szinthez szükséges eszközbe (illetve annál egy hajszálnyival jobba.. de csak hajszálnyival) érdemes pénzt invesztálni, majd ha továbbhalad a dolog majd akkor úgyis lecseréli az ember. Sokkal nagyobb tapasztalattal lehet már akkor döntést hozni... -
#45740 "viszont filmes géphez szánták (eredetileg) így nem tudom mennyire jó ötlet azokkal a lencsékkel (tükröződésgátló? bevonat nélkül) DSLR-re felrakni.. van aki szerint nem szabad"
Ez faszság szerencsére.
Viszont az ekv. 45 mm alatti rész sokszor fog kelleni.
Tamron 17-50/2.8 ? -
#45739 Igen, érdekel.
Az, hogy valaki hobbifotós, vagy csak amatőr, teljesen kezdő nem azt jelenti, hogy szükségszerűen egy igénytelen idióta akinek mindegy mit tesz fel a vázra (EOS 20D azért nem szar gép egy kezdőnek). Főleg ha csak a "sz@ros" 50ezer forintjáért is keményen meg kell húznia a nadrágszíjat egy hónapban (és ebből az 50-ből nem lehet L-es objektívet venni), mivel nem ez az elsődleges hobbija / munkája.. illetve mellette esetleg család is ott van, lakás fenntartás vagy adósság, hitel részlet stb.
Sajnos (és ezzel senkit de senkit nem szándékozom megbántani) minden egyes szakmai területen gyakori az az ártalom (magamon is észrevettem régebben ezt olyan területen ahol viszonylag hitelesnek és kompetensnek tartanak 20 éves gyakorlattal..), hogy a szakmai elit "fent" már gyakran elfelejti azt, hogy honnan jött, vagy hogy a profikon / félprofikon kívül "lent" is létezik világ, léteznek emberek, gyengébb pénzügyi lehetőségekkel, kisebb igényekkel és más célokkal, de mégis az adott területhez sorolhatóan.
Érdekes is lenne ha a 65 éves turisták rajokban L-es objektívekkel és 1D-vel mászkálnának (kivéve a Japánokat ugye.. :)) ), vagy minden 14 éves kissrác középformátumú kamerával kattintgatna a hányó haverokról a gimi buliban.
:)
Tehát igen.. van egy igényem (ami vélhetően alacsonyabb mint bárkinek itt), van korlátozott anyagi lehetőségem és van racionális döntésre való törekvésem költséghatékonyság tekintetében. Szerintem ez nem baj.
Én pusztán ezért kérdeztem, ezért érdekelt mik a lehetőségek ezen a belépő szinten, korlátozott anyagi lehetőségekkel, maximalizmus nélkül de ésszerű döntést hozva. Konkrétan két lehetőséget dobtam fel, amit a hetekben kaptam. Nincs kedvem tudatlanul kidobni azt a kis pénzt sem, ezért relatívan jó megoldást keresek.
Köszönöm a terjedelmes válaszodat! Átgondolom, a 28-135-ös esélyes, még olvasgatok róla. Új ára annak 120 körül volt, viszont filmes géphez szánták (eredetileg) így nem tudom mennyire jó ötlet azokkal a lencsékkel (tükröződésgátló? bevonat nélkül) DSLR-re felrakni.. van aki szerint nem szabad.
Ha most megint hülyeséget mondtam akkor Mea Culpa.. valahol mindent el kell kezdeni.. -
#45738 Én vennék egy Canon 35/2-t és kész :) -
#45737 En sehogy mert Pentaxos vagyok :)
De. Most akkor te mit is akarsz? Egy obit amit szinte mindehol tudsz hasznalni es AFes. Erre van 50e forintod koruli osszeg. Emelle van egy 18-55os obit ami manual fokuszos.
Nos akkor amit csinalhatsz:
1. Veszel egy utazo zoomt (18-200). Bevallom oszinten en is gondolkodtam a 18-250es Pentaxon. Nem csucs kepminoseg, de ha csaladi fotokat meg buliban be vagyunk baszvasosat akarok fotozni (ergo egy koNpakt is megtenne) akkor teljesen jo. Ha meg nagyon fontos a kepminoseg akkor meg van par regi manual obim amit viszonylag olcson szereztem be es teljesen jo a kepminoseguk (hu most a topik elitje nagyon hurrog :D)
2. Veszel egy kitobihoz hasonlo obit (valami 18-50-est) vagy egy masik hasznalt kitobit. Es akkor szinte marad ugyanaz a tartomanyod de kapsz AF-et... Ez szerintem boszmeseg lenne... :)
3. Veszel egy kisebb tartomanyu 'mindenes' zoomot. Ilyen peldaul az altalad emlitett 28-135 is, vagy nekem anno a Sigma 24-105 volt. Ez jobb kepminoseget ad kevesebb zoomert, de nagyjabol minden helyzetben ki tud szolgalni es annyira nem hugymatag a kepminosege, hogy ide a webre ne lehetne felrakni a kepeket vele. De ha neked a celod az A3-as nagyitas akkor bocs :)
4. Veszel egy 70-300ast. Ennyiert csak a ratyibb verziokat kapod amik kepminosegre ilyen olyanok :) Viszont jol megtoldottad a tartomanyod, igaz nagylatozni csak MF-el...
Szoval... itt most az a kerdes, hogy te mit akarsz csinalni a gepeddel es az optikaval.
Ha komolyabban gondolkozol a fotozason akkor bizony 50e forintert venni barmit is az kidobott penz. Ennyiert egyik masik fixen kivul nem igazan fogsz semmi mast kapni amit igazan hasznalni is tudsz.
Ha annyira nem akarsz belemelyedni a fotozasba mint itt a tobbiek akkor ugysem pixel szinten fogod a kepeid nezni es nem 2 hetig fogsz editalni egy fotot (24 oraban) mire vegre meg leszel elegedve minden egyes pixelevel... Ez esetben az 50e forintodbol azt kell kihozni ami szamodra a legpraktikusabb. A 18-200as Sigma az egy hulladek. Azt tenyleg nem ajanlanam senkinek (ellenben a Tamronek hasonlo utazo zoomja eleg jo kritikat kapott... picit tobbert). A Canon 28-135osrol neztem teszteket es egy hobbifotosnak (Vidaman Kattingato Lelkes Amator) az teljesen megfelel. Kiegesziteskent meg tudod mellerakni a kitobit. Meg egy ket manualis obit (M42es, Nikon vagy Pentax...) amit beszerezhetsz olcson innen onnan...
Szoval 50e forintos kategoriaban tenyleg ennyire fontos az a sorrend rajzolatra? :) -
#45736 A rajzolatuk tekintetében sorban hogyan helyeznéd el a 3 objektívet? (legjobb-legrosszabb) -
#45735 ha mindenesre vagysz en a Canon 28-135-ot vennem meg... nagylatot meg nem veszted el mert ott lesz a kitobi ha 28 ala akarsz menni. Hobbifotos szintre teljesen jo lesz, ha meg tovabb akarsz majd lepni akkor ugysem 50e forintos arkategoriat fogsz nezni. Most, ennyiert azt vedd meg :)
Szerintem. -
#45734 Én ugatok. De csak itthon. :)
-
#45733 Aztán majd leugatnak ha hülyeséget beszélek! :D -
#45732 Ebben az esetben dönts mit akarsz ha telét akkor 70-300, az van 50 körül, vagy ha nagy látó ,,kis tele" kombót akkor sajnos tényleg a kit obid a legjobb választás minden más jóval drágább ami minőségbeli különbséget is hoz. a 17-200-as átfogást felejsd el... -
#45731 Tudom, a fix50-est mindenhol dícsérik, ki is próbáltam, jó, sőt nagyon jó és árban verhetetlen a maga 30 ezer Ft-jáért nyújtott élességért és rajzért, de fix.
A fix 50mm megköti a kezem, mint általános objektív... Ha lenne egy mindenesem, mellé vennék egy ilyet az biztos. Addig is viszont egy univerzális optikára lenne szükségem, viszont sajnos nem értek hozzájuk, nincs tapasztalatom, nem vagyok otthon a témában így nem tudom mit érdemes venni, mondjuk 50-60 alatt (használtan is). -
#45730 Természet fotó érsd táj :) -
#45729 vagy ha már természet fotó akkor haver azt használja, és jó képeket lő vele: link -
#45728 Inkább egy fix 50mm-es canon 1.8-as link
Vagy ha mindeképp zoom obit akarsz akkor ne utazót 17-200 otvar minden téren
akkor már inkább vmi még midíg gagyi, de egy fokal jobb 70-300-ast az is 50 körül van, de a fix jobb... -
#45727 Nekem még ezt javasolta egy volt munkatársam, aki fotózik:
Tamron 17-50 F2.8 SP
Vélemény?
Ez cseppet drága nekem.. -
G_ArchAngel #45726 Nem vagyok up-to-date de a kitobi, amit kiszornal emlekeim szerint kepminosegre jobb, mint az a ketto, amire lecserelned. Marmint a II-es IS-es valtozata. -
#45725 Jó, akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy 50-ért tudsz-e jobbat? Mit? Várom a véleményedet! -
#45724 Class 10?? Az jo draga. Ha nem videozok, mert a K-r-ben az ugyis szar, akkor eleg a lassabb? -
#45723 Egyiket se, sry. -
#45722 Üdv!
Kérném szakvéleményeteket:
EOS 20D vázhoz jelenleg egy hulladék EF-S 18-55 (3.5-5.6 IS) kitobit használok mindenesnek, amiben az AF motor nem működik és az IS sem reagál.
Végülis csak ennyi baja van.. :-)
Kézből manuál fókuszon szenvedek vele.
Sok pénz nincs sajnos.. sőt leginkább kevés, viszont felajánlottak két obit is megvételre.
Mindkettő 50 ezer Ft lenne, a Canon alig használt, újszerű, a Sigma pedig bontatlan bolti.
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC AF
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
kérdés:
Melyiket válasszam?
Nagy gond-e a 18 mm nagylátószög elvesztése?
A két objektívből melyik éri meg az árát?
Melyiknek szebb a rajza?
(használat célja: mindenes objektívnek kirándulásra, családi képekhez, városfotózás és "kvázi makrók" közeli képek. Ezenkívül reprózni festményeket.)
Nincs több objektívem, "kocafotós" vagyok. Vagy még az se.. -
Lateralus #45721 Inkább Class10. Kihasználja.
Pana, jó. -
Lateralus #45720 Nem sokat ér manapság.
10 éve 32-64 MB-os CF kártyák voltak általában. Az 1 GB-os akkoriban sci-fi volt, csillagászati áron. -
#45719 Egy Pentax K-r hez milyen memoriakartyat javasoltok?
Class4 v class6? Panasonic jo marka memoriaban? -
#45718 Szerintem az ebayt benézted, 100 dollárért kapsz 10 db 6 gigásat pl.
Korrektnek tűnik, amit a srác mond. -
#45717 Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket!
Van egy EOS 20D-m, elvittem szenzortisztításra, a srác szétszedte és meglepődve láttuk (én bele sem néztem soha) hogy nem CF kártya van benne hanem egy 1GB-os CF+ Microdrive, egy IBM DSCM-11000.
Nos a fotós srác azonnal felajánlotta, hogy kicseréli nekem egy 4GB-os CF kártyára amiben nincs mozgó alkatrész, ellenben a microdrive-al ami egy mini winchester.
Ez 10 éve 240ezer Ft volt, jelenleg is 250 dollárért ment el egy az e-bay-en.
A srác szerint ez már csak érdekesség, kuriózum, lassabb is mint a CF kártyák és sérülékenyebb is. Neki se használni kéne, csak otthoni "múzeumba", mivel nem sokaknak van ilyen állítólag (jó régi cucc).
Kérdés: mennyit ér ez a kütyü, így hogy hibátlanul ír és olvas (jelenleg is használom, tökéletesen működik)??
(egyébként töltésnél tényleg hallani ahogy susog/cirpel benne a kis lemez.. :) ) -
#45716 a Cokin lapszurojet en nagyon csipem... igaz... infrafotozasra :) Mert azzal frankon lehet csinalni "True Color" IR kepeket :) 3ND8-as az olyasmi hatast ad mint a Hoya R72, csak annyi a kulonbseg, hogy nem csak a pirosat engedi at... egesz erdekes eredmenyeket el lehet erni vele :P -
#45715 Nekem B+W ND (1000x expó + svarcsild) van, az is elszínezi a képet, de RAWból nem ügy visszahozni.
Élességet nem befolyásolja számottevően.
Ami szerintem kerülendő, az a Cokin lapszűrője, részben infraszűrőként működik, nagyon vonzza a port, és oldalt beereszti a fényt. -
#45714 Az ND-szuros fotozasnak mi a hatranya, pl. kepminosegben?
Mert ugy latom, igy nagyon szep tajkepeket lehet csinalni.. -
#45713 Ha alig lehet kapni vmit, akkor abbol egyet konnyebb beszerezni, mint 2t. -
#45712 ajjaj, ha van rajta hegesztés miatt folt, az is jó ? :D -
#45711 vagy lehet mokazni a hegesztopajzs uveggel :) Az olcso es kihivasokkal teli! :P -
#45710 lehet mind a ketto cirkularis... csak az egyiket meg kell forditani. -
#45709 Tuti. Nekem lineáris van pont.
Ellenben két polár összerakva marha vastag, nagylátóval vinyettálni fog, és erősebb állásnál keresztmintás lesz. Fader ND ugyenez.
Legjobb az erős ND szűrő, csak jó drága. -
DecenS #45708 tutkó?
(egyébként attól még nem könnyebb beszerezni az ilyesmit... bár íbélyen gondolom előfordul) -
#45707 Elég, ha az egyik lineáris. -
DecenS #45706 nem objektív függő a dolog.
nd szűrőkkel lehet ilyesmit játszani... vagy két polárral. (bár asszem a cirkulárisokkal ilyet már nem lehet, csak lineárisokkal, de olyat meg szinte már kapni sem lehet)