-
Lateralus #2970 Színes kell, mert a FF, csak egy nagyon brutál szürke szűrőt ad, mivel fekete (sötétszürke).Mondjuk az se rossz, ha hosszú expohoz kell.
Egyszerűbb és olcsóbb megoldást mondok.
Végy egy színes negát (sima kisfilmest)
Az elején van egy jó darab "vak" rész.
Vágsz belőle 2-3 db 5 centi réteget és összerakod.
Nem kell megölni egy szűrőt sem, hanem ha mondjuk 52 mm-es a szűrőfoglalatod, akkor veszel 1-2 ezerért egy 52-55mm-es menet-átalakítógyűrűt.
Ennek az 55mm-es elejére odailleszted a 2-3 réteg színes negát.
Szigszalaggal megfogatod és körberagasztgatod, hogy ne legyen semmilyen fénybeszűrődés.
Kaptál egy hátulján 52mm menetes nagyon sötét borostyánszűrőt, ami elég infraközeli hangulatú képeket fog csinálni. A szűrő része csak egy kb. 48x24mm nagyságú ablak, de 52mm szűrőmenetes objektíven (24mm gyutávú) néhány próba után sem találkoztam zavaró vignettálással.
Nemrég így csináltam egyet, de még nem volt sok időm kipróbálni, mert nem értem rá, vagy normális napsütés nem volt és az azért kell, de amit próbálkoztam, abban a szinte 0 árához képest, elég szépen teljesített. Hihetően becsapott :)
Igazság szerint nem merek rá megesküdni, hogy bármilyen ilyen megoldás jobb, vagy akár ugyanolyan lehet, mint egy valódi IR szűrő, mert egyrészt azoknál nagyon pontosan ki van mérve, hogy milyen tartományt szűr és kimondottan az IR, vagy aközeli tartományra van belőve. A túlexponált nega lényegében egy nagyon erős borostyánszín szűrő, ami meglepően hasonló illúziót ad a valódi IR képekhez. Az is gond a negával, hogy sajna nem lehet kiegyenesíteni ezzel a módszerrel, csak két üveglap között, az meg további macera. Szóval az optikai teljesítménye eléggé megkérdőjelezhető.
Freak,
Egy kicsit elkeserítenélek, mert az EOS 300D az egyik leggyengébb infraképességű digi. Sokak szerint nem is érdemes vele IR-ben fotózni, mások próbálkoznak és kétségtelen, hogy lehet vele, de messze elmarad egy Sony F sorozatú gép, vagy Minolta Dimage 7 mögött (akár a legdrágább IR szűrővel, akár bármilyen házibarkáccsal).
A a baj, hogy a CMOS előtt egy nagyon erős IR szűrő üveg van, ami elnyeli az IR nagy részét, amit a drága, vagy barkácsszűrőd szépen "kiválogatott" neked.
Szép IR képet még nem láttam se 300D-től, se D60-tól, csak próbálkozásokat. Persze az általad írt módszerrel érdemes próbálkozni, mert valamilyen eredmény lesz és olcsó, tehát vesztenivalód nincs annyi, mintha drága szűrőbe ruháznál be, de nagyon hosszú expóidő kell majd, nő a zaj és a felbontás is enhény szólva...