Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Penta
    FREAK, ennyire ne legyél buta.
    Mindkét szabály jótanács, nem közelező betartani és követni. Ezt már leírtuk párszor. Csak az egyiknek van fizikai alapja, a másiknak nincs.
    Veled nem lehet beszélgetni. Ha nem tudsz érvelni (már az elején kifogytál) elkezdesz offolni és dramatizálni, aminek persze a fotózáshoz semmi köze.
    Nyilván, ha létezik az általad elmített szabály, akkor az vagy fix 50mm-es optikára vonatkozik, vagy pedig a témára (pl. oldalról fotózott gyalogos bemozdulásmentességéhez szükséges idő), de ilyet nem hiszem hogy megjegyeztél.
    "Régimódi izé" (nálam könyv): Sárközi-Dr.Sevcsik-Kún: Fotósok könyve 1977. Ebben nyomát se látom a te elméletednek. Ahogy neten se.
    Azonkívül ha annyira tapasztalati fotós vagy: valóban úgy tapasztalod, hogy az 1/60 alatti képeid bemozdulnak? (fókusztávtól függetlenül). Erre két válasz lehetséges:
    nem, nem mozdul be -> akkor miről beszélsz?
    igen, bemozdulnak -> akkor hogy tartasz meg 480mm-t 1/125-el?

A vitát itt lezártnak tekintem, mindent elmondtam már, és innentől (bár többségében igazad van fotós kérdésekben) óvatosabban kezelem a véleményeidet.
    Ha úgygondolod, hogy nem buktad a dolgot, és valami 'bizonyíték' is van a kezedben, nem csak puszta agymenés, kérlek oszd meg velünk!