Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    Biztos megfigyelted, hogy bizonyos hosszabb záridőknél (pl. gyengébb fényviszonyok esetén), ha kézből fényképezel a képek elmosódottak lehetnek. Ezt bemozdulásnak (vagy berázásnak) hívják. Szintén könnyebben bemozdulnak a képek, ha nagyobb zoomot használsz. Minél nagyobbatt, annál könnyebben.
    Erre van egy olyan megfigyelés, hogy kézből (állvány, vagy kitámasztás nélkül) bemozdulásmentesen úgy fotózhatsz, ha az objektív aktuális gyújtótávolságának reciprokát használod záridő minimumként. Tehát, ha pl. 150mm-es a gyújtótáv, akkor legalább 1/150 másodperces záridő AJÁNLOTT, vagy ennél rövidebb ! Az ajánlott szót azért emeltem ki, mert fontos, hogy ez nem kötelező. Előfordulhat, hogy hosszabb záridővel is sikerül szép éles képet csinálnod és fordítva is, hogy 1/150-el sem. Azért sem lehet ez kötelező, mert cél lehet direkt a bemozdulásos életlenség is.
    Ezek tények és ebben Penta-nak igaza van. Az is tény, hogy van szakirodalom, ami Freaket támasztja alá, miszerint állvány nélkül 1/60-1/50-nél hosszabb záridőnél jó, ha támasztunk, vagy állványt használunk. Ez sem kőbe vésett alapszabály !
    Tehát tulajdonképpen mindkettőjüknek igaza volt. Ezen vesztek össze, hogy egyenként igazuk van :)))