48078
-
Lateralus #2630 Biztos megfigyelted, hogy bizonyos hosszabb záridőknél (pl. gyengébb fényviszonyok esetén), ha kézből fényképezel a képek elmosódottak lehetnek. Ezt bemozdulásnak (vagy berázásnak) hívják. Szintén könnyebben bemozdulnak a képek, ha nagyobb zoomot használsz. Minél nagyobbatt, annál könnyebben.
Erre van egy olyan megfigyelés, hogy kézből (állvány, vagy kitámasztás nélkül) bemozdulásmentesen úgy fotózhatsz, ha az objektív aktuális gyújtótávolságának reciprokát használod záridő minimumként. Tehát, ha pl. 150mm-es a gyújtótáv, akkor legalább 1/150 másodperces záridő AJÁNLOTT, vagy ennél rövidebb ! Az ajánlott szót azért emeltem ki, mert fontos, hogy ez nem kötelező. Előfordulhat, hogy hosszabb záridővel is sikerül szép éles képet csinálnod és fordítva is, hogy 1/150-el sem. Azért sem lehet ez kötelező, mert cél lehet direkt a bemozdulásos életlenség is.
Ezek tények és ebben Penta-nak igaza van. Az is tény, hogy van szakirodalom, ami Freaket támasztja alá, miszerint állvány nélkül 1/60-1/50-nél hosszabb záridőnél jó, ha támasztunk, vagy állványt használunk. Ez sem kőbe vésett alapszabály !
Tehát tulajdonképpen mindkettőjüknek igaza volt. Ezen vesztek össze, hogy egyenként igazuk van :))) -
#2629 Akkor egy nagyon láma kérdés: Már régóta olvasom a fórumot, össze is kaptak rajta, de akkor is megkérdezem:
-Tulajdonképpen mi is aza reciprokszabály?
Teljesen amatőr vagyok, csak nemrégóta fotózok, és ugye mindig tanul az ember... -
K.András #2628 A vászonfelosztástol is el lehet térni,aztán lehet csinálni olyan képet ahol mindig minden középen van,az már más kérdés hogy egy komolyabb fotos egyböl levágja hogy full amatör vagy... -
#2627 Namermér ?!! Mégis mit gondoltál ?!!! Majd idetolják artu-ditut a képedbe, hogy "FIGHT" ! -
Penta #2626 Az, hogy az 1/60-at erőlteti FREAK, holott az (nem csak) szerintem csak fix gyújtótávolságra használható.
Egyikünk se mondja azt hogy szabályok alapján kell fotózni. -
#2625 Engem ez a hangfalak teljesítmény-méretezésekori idióta szabályokra emlékeztet, amik jók hogy vannak, de faszányosna lelehet térni tőlük, akár még jó eremdénnyel is. Persze, nagy általánosságban hasznosak ! -
K.András #2624 faxom sem gondolta hogy te ilyen high end robot vagy... -
Lateralus #2623 Mostan tik tulképpen miről vitatkoztok má megint ?
Hogy van-e reciprokszabály ? Van, de nevezzük jótanácsnak a szabály helyett.
Hogy igaz-e ? Többnyire igen.
Hogy alkalmazható-e a gyakorlatban ? Többnyire igen.
Hogy lehet-e a szabálytól (tanácstól) eltérni ? Persze, hogy lehet, hisz csak egy jótanács, de általánosságban illik betartani.
Mi itt a probléma ? -
#2622 Saválló titánötvözet, sorry... -
#2621 Áh, ha a fúziós reaktorom megfut, neketek is lőttek úgyis ! :DDD -
#2620 Szentem meg tök8 kinek van igaza, őrüljünk, hogy az Istenek (a SkyNet) megajándékoztak minket ilyen csodamasinákkal és kedvünkre ellophatjuk vele a fényképalanyaink lelkét ! :DDD ÉS most már digitálsan is megtehetjük, még csak az a fránya előhívási rituálé sem kell ! -
Penta #2619 Ja, csak aztán véletlenül kifolyik az akkusav, és akkor neked lőttek :D -
K.András #2618 Majd egy savas esö lemossa a vigyort az arcodrol :))) -
Penta #2617 Valamit gondol (vél), ehhez aztán el kezd ragaszkodni, majd a végén kikáltja, hogy ez bizony TÉNY.
Ebben pontos mása a kis nácinak. (természetesen ennél tovább nem megyek az összehasonlításban) -
#2616 Ugyanmá, manapság pont a nagyarcméret a menő, tudod, különben eltapossák az embert... Persze ez csak rátok vonatkozik, mert nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint én, hogy robotnak születik ! :DDD -
K.András #2615 Azért nem fejtem ki mert nem szoktam a falnak beszélni, és EBBEN a témában ugy látom egy falba ütköznék... -
K.András #2614 Nem akarom védeni öt de Sodit FREAK-hoz nem lehet még véletlen sem hasonlitani...Freak egy normális ember,sodi ennek az ellenkezöje... -
Penta #2613 Konkrétan mire gondol a fókusztáv-szakértő úr? -
Penta #2612 "hanem tudom, utánajártam, TÉNY" -> FREAK=SoDI
Nem olvasok fotós könyveket, ellenben kommunikálok fotós közösségekkel, plusz folyamatosan szerzem a saját tapasztalatokat. Évekkel ezelőtt kezdtem egy Prakticával, szóval az alap dolgokkal eddig is tisztában voltam.
Arcméret: egyszer vissza fog ütni... -
#2611 Végre, egy kis olaj a tűzre ! :DDD -
#2610 Nemááá, kezdett érdekes lenni, mer' ennél szárazabb (és feleslegesebb) témáról már nem nagon lehetne flémelni... :DDD -
K.András #2609 Szerintem ebben a vitában FREAK-nek van igaza... -
#2608 Namost döntsd el, te most a JóArc főnök vagy, vagy a NagyArc champion ?!!! :DDDDDD -
#2607 na mostantól 24 órán keresztül nem nézek be ide, inkább elmegyek fotózni -
#2606 hát ez az
mindegy, csak beszólhasson -
#2605 Mostan nem flém, de nekem úgy tűnt, hogy te ragaszkodsz jobban a szabályhoz mint ő, tehát a hasonlat pont fordítva feküdne, nem ???? Persze lehet, hogy én nem értem az egészet, tudod, csak egy fake robot vagyok... :DDD -
#2604 áhh, csak az idei első versenyző, pedig már kezdett nyugtom lenni :) -
Penta #2603 Mellesleg jegyzem meg, hogy a gépek bemozduálásfigyelmeztető ikonja is úgy gondolkozik, mint én. Ilyenkor nem tiltja le a fotózást (hiszen a gép nem olyan drámaian gondolkozik, mint FREAK), egyszerűen csak figyelmeztet, hogy ennél a fókusztáv-záridő párosnál nem árt vigyázni. -
#2602 továbbra is azt állítom, hogy a bemozdulás mértéke magától a bemozdulástól függ, a gyújtótávolság csak felnagyítja, és LÉTEZIK az a záridő, ami alatt egy egészséges ember kezének remegése nem érzékelhető az általánosságban használt objektívekkel
és ezt nem olvastam, meg nem apu mesélte, hanem tudom, utánajártam, TÉNY
sosem mondtam, hogy profi vagyok, soha egy fillért nem kerestem a fotóimmal, sőt még nincs egy éve, hogy elkezdtem vele foglalkozni, de nem könyvekből tanulok, hanem a gyakorlatból (mint az autóvezetés, azt sem a vizsga előtt sajátítja el az ember, hanem fél év gyakorlat után)
a nagy arcomat meg jó lesz megszokni, soha nem volt kisebb, és a kedvedért sem lesz az -
#2600 Jó, hogy ilyen hülyeségeken marjátok egymást ! :DDD -
Penta #2599 Megint nagy az arcod, és ez nem tetszik.
Én sose mondtam magamról, hogy nagy fotós vagyok, de rólad se gondolom ezt, amatőrnek tartalak, az is vagy.
Viszont úgy osztod itt az észt, mintha profi lennél, én meg most vettem volna meg az első gépemet.
Milyen képi bizonyítékra vágysz? Annyi bemozdulásmentes 1/60 alatti képet mutatok, amennyire csak vágysz.
Soha nem mondtam, hogy követni kell a reciprokszabályt, hiszen sok gépen pl. 300 mm-nél csak 1/250-et és 1/500-at tudsz beállítani, amit rendben is van. Az egész "bonyolult matematiakai függvény" lényege, hogy érzékeltesse: a bemozdulás mértéke függ a gyújtótávolságtól. -
#2598 Ja, csak ugye pl. jóapám kikészült, hogy már ő pedig nem is mozgatja azt a rohadt gépet, akkor meg az miért baszkurálja folyton ! :DDD Persze apám is jó fej volt, neki állt fényképeket fényképezni, vagy 20 centiről :DDD ! Persze a makrót, na azt nem kapcsolta be ! :DDD -
Penta #2597 Persze, mert ő az ismert értékekből gondolja hogy bemozdulhat, azt nem tudja hogy asztalon van, ahhoz már giroszkóp kellene, akkor viszont már stabilizátor is lehetne benne. -
#2596 Kezdem unni ezt a kóstolgatást.
"sőt hülyeségnek tartod azt a fotós alapszabályt"
Légy szíves idézd azt a részt, ahol ilyet állítottam. Elfogadom ezt a szabályt, mert hasznos. DE! Nem mindig, mindenkor. Saját tapasztalataim cáfolják, hogy a reciprokszabály minden esetben megállná a helyét, és - ha nem haragszol meg érte - nekem ez fontosabb. Majd ha neked is lesznek saját tapasztalataid, te is rájössz, hogy kár volt ennyit görcsölni a számokon, mert a szemed nem számol, hanem lát, és a fotózás nem matematika.
Megkérnélek, hogy tedd félre a kiskakas jelmezt, és egy percig próbáld meg elhinni, hogy nem félrevezetésből írom, amit írok, hanem azért, mert szeretném másokkal is megosztani a tapasztalataimat. Aki nem kér belőle, az ne kérjen, de majd akkor mondj minden szavamra ellent, ha saját képekkel tudod alátámasztani, amit állítasz. Persze, mivel az én képi bizonyítékaim nem érdekelnek, így valószínűleg ennek sincs jövője.
-
#2595 Izé én megsasoltam a kézikönyvben, mer' baromira idegesített és azt a rohadt ikont automatikusan kirakja, mikor úgy véli, hogy túl nagy a záridő a fókuszponthoz/zoomhoz (vagy a jóég tudja még mihez) képest (mer ő ugye szíveskedik ezt csak úgy beállítani automatán, helyesen végülis). Szal. ha az asztalra teszed bekapcsolás előtt, akkor is kirakja a kis mocsok, hogy szerinte ez majd baj "lehet" ! Az emberre meg a frászt hozza... -
Penta #2594 Nono, fizikára ne hivatkozzunk, mert pont az egzakt fizikai szabályok miatt működőképes a reciprokszabály.
Nézd, nekem nem baj ha nem alkalmazod, sőt hülyeségnek tartod azt a fotós alapszabályt, amit profi fotósok évtizedek óta alkalmaznak, (és a stabilizátoros objektíveket leszámítva örökérvényű) nekem semmivel nem lesz rosszabb dolgom, szóval csak hajrá :D -
#2593 hidd el nekem, ezek a képek egy workshop-on készültek, ahol rajtam kívül még 5-6 ember fotózott hasonló beállításokkal, mindenki kézből, 1/125-re lőve, és senkitől nem hallottam, hogy bemozdultak volna a képek (az átlag fókusztávolság 200-300mm)
nem csoda ez, csak fizika :) -
Penta #2592 Felesleges, mert ha van is exif, attól még a képen nem látszik az állvány :D
Egyébként elhiszem, de nem jellemző, sőt szinte már-már csodaszámba megy. -
Penta #2591 Félreértesz.
Én nem elméletek és képletek alapján fotózok (ahogy szerintem senki), sőt ha egy kép 'elvileg' nem fog sikerülni, attól még nyugodtan meg szoktam próbálni.
Amivel nekem gondom van az a fix 1/60 meggyőződés, amire igazából semmilyen észérvet nem hallottam hogy miért is állja meg a helyét.
A reciprok fogalmának ismerete szerintem nem egy nagy cucc, ehhez nem kellett matekot magolnom. 1/valami. Épp ez a jó benne, hogy még a hülyék is tudnak vele számolni és független mindentől (ISO, fény, gép, stb). -
#2590 ha akarod mutatok 1/125-480mm-es fotót 100%-ra nagyítva, amin NINCS bemozdulás (és válogatnom sem kell, mert egyiken sincs)
ilyenkor két vállon fexik a reciproxabály :)