Milyen,hogyan,mennyiért?
  • shabba
    Én a neten anno amikor számomra komolyabban felmerült a micro felé nyitás összeismerkedtem a neten olyannal aki ilyen micros eszközöket forgalmaz és telepít. Őt maguk is használják és tőle tudom hogy elég nagy hibatűrése van a cuccosnak csak jól és hozzáértően kell megcsinálni. a Legtöbb probléma az ilyen gázosnak mondott rendszereéknél nem a hardware-ben hanem a telepítője "software-ben" keresendő. Egyébként magábana rendszerben fokozottan van redundancia és fel van készítve az időjárás viszontagságainak kivésére, természetesen ezen önvédelmi reflexek sebességcsökkenés árán kompenzálnak. Ergo felezi a jelsebességek 11/5.5/2/1Mbps-re ha túl zajos a "vonal".

A 11Mbps egyébként elméleti érték, a redundancia miatt 4Mbps a valós adatátvitel, így 2x2Mbps-es bérelt vonalat lehet vele elégségesen átlőni. Természetesen ezek max értékek, távolság és környezeti tényezők hatására csökkennek akár drasztikusan is. Pl. a belvárosban túl nagy az elektromos "zaj" ami alaposan legyengíti a rendszert, de vidéken, nyílt területeken ilyen ritkán fenyeget, nem is városba való a Wireless.

Ez a srác akiről beszéltem kb 1.5km-ről lövi ki Victor Hugot és kb 3 ház lóg bele részlegesen, szóval nincs optikai rálátás mégis meg max 11Mbps-el, szóval ennyit az elméletről ami szerint csak tiszta optikai rálátás kell hosszú távra. 2 hónapja voltak azok a nagy monszun szerű esők amikor soxor még a TV is beadta az unalmast és a műholdak no signal műsorokat közvetítettek, nos nekik akkor sem ugrott vissza a sebességük, szóval elég jól tűri a micro ezek a környezeti hatásokat.

A végére valami személyes. Nálunk a "gerinc" micro, igaz más fajta 3.5Ghz-es 33Mbps-es GTS rendszer. 1.5 hónapja van netem de semmi gáz dolgot nem tapasztaltam ami a számlájára írható és az ISP sem. A házak közötti összeköttetés is wireless 100Mbps-es lézeres hálózat. Ennek pl a köd a gyengéje, de eddig itt sincs tapasztalat. Itt lakuk közvetlenül a Duna mellett szóval itt a köd reggelente mindennapos majd kiderül hogy fog vizsgázni tél derekán de egyenlőre semmi. Igaz mire tél lesz el fog tünni mindkét rendszer és végig üvegszál lesz. :)