137
Milyen,hogyan,mennyiért?
-
Xboxman #42 Remélem nem mondtam hülyeséget:)? -
shabba #41 Én csak annyit tudok róluk hogy csinálják a hálózatukat, de még sehol live előfizető. Én májusban vettem fel velük a kapcsolatot, akkor felvettek az adatbázisukba és jelezték majd ha erre indulnak akkor jeleznek, augusztus közepét jelölték meg mint várható indulás. Augusztus közepén is írtam nekik egy levelet amelyben a ltp. helyzetét ecseteltem.1 hete jött rá válasz, ebben elnézést kérnek hogy eddig nem írtak de csak most jött el az idő hogy a lakóterületünk felé nyissanak. Az tudom anno a III.kerületből nagy érdeklődés mutatkozott irántuk.
Magánvéleményem szerint talán novemberre el is indul valami Systel részről. De az is lehet hogy jővő tavaszig nem történik semmi látványos wireless szolgáltatók részéről. Eddig sehol nem láttam systel, covy, micronet vagy lanport usertől beírást egy fórumra sem. Ez a tavaszi nagy figyelemfelkeltő kampányuk amiket a kedvezmények megszűnése felerősített eléggé komolytalan volt, hisz nem volt mögötte sem konkrétum. Ennek ellenére a Systelnek adom a legnagyobb esély, úgy tudom mögöttük van egy komoly befektető, de a többi cég befektetőket várna.
Írtam egy levelet egy olyan személynek aki ilyen rendszerek telepítésével foglalkozik. Kíváncsi vagyok neki mi a véleménye erről a jelenlegi helyzetről, arról hogy lesz e ezekből az ígéretekből még idén valami. Remélem jővő hétre meglesz a válasz.
Systelről max annyit tudok amit még anno április elején írtak, akkor komolyabban leveleztem velük. Igaz akkor sok mindent nem lehetett tudni róluk, a kérdéseimre adott válaszok akkor fel is kerültek a honlapra. Anno nekem azt mondták 50 usert akarnak egy fejállomásra rakni és nem nagyon volt tervben az hogy korlátozás lesz, a speed amit megadtak az egy várható avg. lett volna. Pingre ezt írták: "Jelenlegi utolsó végponton (25 km-re a telephelytől) a pingidő
30-40 ms" -
shabba #39 Közben megtaláltam a topicot is ahová írtál. :) -
shabba #38 64kbps esetén el is hiszem hogy nem lassultál, ilyen sebesség mellett 64 usert is ki tud szolgálni egy ilyen micro akkor is ha egyszerre töltenek full speeden, pláne ha a kimeneti oldal meg van táplálva egy 4megás bérelt vonallal. Az egyidejűség pedig ritka így ilyen sebesség mellett akár 200 usert is ráköthetnének akkor sem nagyon vennél észre lassulást. Kérdés mi lesz ha nagyobb speedet kaptok. 50 usernél többet azért ne kössenek rá, és akkor meglesz egy ADSL-el egyenértékű speed. -
shabba #37 Már mint a real neve. -
shabba #36 Nem ismerem, az Index fórumra még biztos nem írt be. Abból a házból ahol ő lakik más sem ismerek az Indexes topicból. De a neve borzasztóan ismerősen cseng valahonnan, de nem tudom honnan. -
shabba #35 Múltkor sem válaszoltam mert mi lenne az hogy kézzelfogható bizonyíték. Maga a net két tényezőből áll össze technológiából és az ISP által vásárolt sávszélességbőé. Nálunk ez utóbbi a gyenge láncszem, de ez még betutható a béta fázisnak is. Maga technológia bőven alkalas a játékra. Ha éjszaka megpingelem a vkk.hu-t akkor min/avg/max 10/12/15ms ha most tenném sokkal tragikusabb lenne mert gyanítom a fél ltp. netezik és a két liveshown lóg.
Épp ezért nem lehet gyakorlati tanácsot adni, mert a 2. pont úgyis attól fog függeni milyen gerincet vesz az ISP-d, mennyien lesznek a vonalon és milyen összetételű lesz a társaság. Nálunk pl. még az elején vagyunk a bekötéseknek és logikusan a nagy netfüggő hardcore userek ugrottak rá a témára és az előfizetők között jelenleg sokkal nagyobb a hardcore netezőt aránya mint egy átlagos netes táborban. Ha elkészül a teljes ltp. lefedése a végleges hálózattal és bőségesen lesz koca netes is akik havidíjából kipótolva lesz pénz sávszélt venni akkor biztos jobban fog menni. Ráadásul minél kevesebb emberre veszel gerincet annál nagyobb a terhelési százalék, ha nem 100 userre vesznek gerincet hanem 1000-ra jobban el fog oszlani a dolog, de szerintem csúcsidőben akkor is lesz dugulás.
Épp ezért jelenleg nem is próbáltam játékot. Az elején kíváncsiságból felmentem vkk.hu-ra UT-val és egyedül flangáltam egy pályán mert vagy teli pályák voltak vagy holt üresek. Akkor 20-30ms között voltak a pingjeim. Egyébként sem vagyok egy nagy hardcore online játékos, így nem tudok tapasztalat alapján véleményt alkotni.
Netezni tudok 24h át, nincs homokóra mert várakozás éjfélig. A speed is jó ha nem terhelt a rendszer stabilan viszi a 45k-t fel és le is 1xre. Most is jön extraról egy film 45k-val. Nekem ez elég jelenleg. És mivel eddig egy kanyi vasat sem kértem mivel béta fázisban van a hálózat nem is nagyon reklamálok. Elvégre 52 napja netezek ingyé. ;) -
Xboxman #34 Ghihi ezt nem vettem észre -
#33 Ld. #2 üzi! -
#32 Na jó az a 4 másodpercet csak hasraütés volt de az a lényeg ,hogy nagyon gyorsan lejött.
Amikor én csatlakoztam a dologhoz akkor valami 22-23-an voltunk összesen.
Azóta szerintem olyan 10-el biztosan több de semmivel sem vagyok lassabb. -
Xboxman #31 Nem az SG-n ,hanem a magyar Everquest forumon irógat és a ti lakótelepeteken nyomja az ipart! -
atee #30 Tok jo,hogy irtok mindenfelet ,de a gyakorlatban valaki jatszik ilyennel online fps-t ?
Hasznalhato ? Az elmelet nem erdekel a gyakorlatra lennek kivancsi! -
shabba #29 http://home.tiszanet.hu/araink/arlista.shtm?xid=10
Speed limitet nem is írnak. 64kbps mennyire ideiglenes? Feloldják és annyi lesz ami csövön kifér, vagy lesz valami konkrét korlát? -
shabba #28 Ez teljesen természetes védelmi reakciója a rendszernek hogy felez. Ha jól értem a proxy felé nincs korlátotok csak kifelé jelenleg 64kbps down, 384kbps up. Tudod hányan vagytok azon a fejállomáson amire csatlakozol?
Az a 4 sec kicsit kihetetlenül hangzik, mert ha csak te használod akor is max 4Mbps amit a rendszer tud, szóval 4 sec alatt egy 2 megás filet tudtál volna leszedni. Ilyen kis file meg túl kicsi bitrátás lenne. De maga úgyis az arány a lényeg, az hogy nagságrendekkel gyorsabb. Kár hogy nem fog minden cacheből jönni? -
shabba #27 Nálunk 3 napja most először behalt a net, de kajakra. Az a poén hogy GTS jelentette az ISP-nknek hogy nem is szolgáltatott a micron épp akkor. Ennek ellenére én azt gyanítom a köd volt a gond. Este már szállt fel a köd Duna felől és éjfélre már akkora tejföl köd volt hogy a szemközti házat ami 30 méterre van alig láttam. A lézerünk pl. 200 métert ugrik, ez a legnagyobb távolság a beüzemelt lézerek között. Ezen kívül pont ugyanekkor nagy áramingadozások is voltak a telepen ezért csőstül jöttek a hibák, volt lézer ami be is adta a kulcsot. Szóval érdekes éjszaka volt, az tuti a micro nem müxöt így kifelé nem volt kapcsolat. :( -
shabba #26 szamitogep.hu 25
index.hu 35
origo.hu 23
goldengate.hu 27
lap.hu.hu 28
bix.hu 21, viszont nekünk már elég terhelt a rendszer ezért nagyon szór a min 12 a max pedig 50. Remélem ezen rövidesen javít valamit az üvegszál, végre GTS belekezdett hétfőn a gerinc kiépítésébe 1-2 héten belül végezniük kell. z után már csak a belső SDH van hátra. -
shabba #25 Szia Xboxman,
Who is Nipponka? :) A SG az a fórum ahol a legkevésbé vagyok otthon, de ez csakis az én hibám. :D Úgy érted itt lakik a telepen vagy a lézer a közös pont?
Ps. A két liveshow itt is megy rendesen és persze a webradio is 128kbps ha épp nem több. :) Már poénkodtam azzal is hogy csináltam rádiót a gépemen, de nem az igazi ez a shoutcast server, ha váltogatok számokat a winmapban nem igazán követi és mindenfélét játszik a saját kis pufferéből vagy ki tudja honnan. Pedig nagy poén lett volna ha haver az én gépemről hallgatja mi megy épp a winampomba. ;) -
#24 1-2 ping a mikrós nettel most:
szamitogep.hu avarage=23
index.hu avarage=34
origo.hu avarage=19
goldengate.hu :) avarage=13
lap.hu avarage=47 -
#23 Annyit még ,hogy amikor "zavarja" a mikrohullámú adást valami akkor a 11Mbit leugrik 5,5-re vagy 1-re.
De ezt a pár hét alatt 2x vettem észre pár másodpercre (nem az eső volt a ludas mert tiszta napos idő volt) és egy csöppet sem zavart bele a letöltésbe.
Ha van kérdés ezzel kapcsolatban (és számomra érthető is :) ) akkor válaszolok.
bye.
-
#22 Üdv!
Na én a másik mikrós topikba írtam tegnap de bemásolom ide is ha nem baj.
Pár hete van ilyen mikrós netem (axelero-tiszanet) orosházán.
Egyenlőre 64k van de az atomstabilan.
(ígérik a nagyobb sávszélt)
Proxyn megyek ki a hálóra úgyhogy (de ez is már csak napok kérdése) nincs itthoni ftp szerver :(
Viszont az uploadom 384k és ez is atomstabil szerencsére.
Pingek magyar oldalakra legtöbbször 30 alatt vannak.
Axelero-Tiszanet Havi 12500 bruttó.
Beugró a wireless kártya ára meg az adóvevő kütyü. 50+fa.
Ezzel megvásároltad a cuccot saját részre emígyen hordozhatod magaddal. :)
Nem kötött mint a kábel.
Az adótól kb 600-700 méterre vagyok viszont KELL az optikai rálátás.
Időjárásfüggőségről annyit ,hogy nemrég esett olyan eső ,hogy az ablakból nem láttam ki 30 métert sem de a mikrohullámú cuccost észre sem vette.
Kicsit tartok majd egy téli kiadós havazástól bár az szerencsére igen ritkán van.
Azt biztosan megérzi a mikrohullámú adóvevő is.
A jeladónál levő szerver és közöttem 11Mbit a sávszél ami ugye bőven elegendő még álomnak is.
Ami persze a proxyn van az jön is hozzám iszonyatos sebességgel.
Valamelyik nap éppen a winamp3-at töltöttem volna a pár MByte-jával ami pár perc lett volna a 8kbyte/sec letöltésemmel és láss csodát nem kellett hozzá 4 másodperc :)
-
Xboxman #21 Cső Shabba!
Kébzeld Nipponkának is olyan nete van mint neked! -
Xboxman #20 Van egy másik micros topic is itt az SG-n!Mi annak a címe? -
Xboxman #19 Én meg annak a dublájával nézem a Bigbránnert és a Valópöcsséget egyszerre(félreértés ne essék utálom ezen műsorokat ,csak olyan jó volt ezt benyőgni ide:) -
#18 128k? Annyival hallgatok netrádiót :)))) -
#17 A gépnek lehet, hogy nem fog tetszeni a több napos bekapcsolás, de már vettem is plusz ventiket. :)) Az első dolgom lesz jó pár film letöltése. -
shabba #16 Aha értem, akkor ezek szerint elég mákosak a körülmények. Szerintem ennek is köszönhető az olcsóbb ár mert nincsz szükség több drága eszközre. Szerintem 128kbps-el nem fog veszélybe kerülni a 10Gb, de necces biztos lesz. A lényeg a 24h-s net lesz. Talán később még emelnek sebességet ha többen lesztek a bázisállomáson és sokfelé oszlik a bérelt vonal költsége. -
#15 Hol laksz? -
#13 Először is bocsi, h nem pontosan fogalmazok, de sajons még mindig nem igazán értek a dologhoz. A szolgáltató itt is biztosít plusz antennát, de nálunk erre nincs szükség, a bemérésnél is ezt az eszközt használték és akkor 80-90%os volt a térerő. Az állomást az ablakból közvetlenül látni, még egy fa sincs előtte (egy hegyen van). A távolság csak szerintem 400m, de ebben nem vagyok 100%ig biztos, azonban 300mnél biztos nem kevesebb.
Nem ide tarozik, de egy új dolog: nemrég megtudtam, hogy kábelnetet akarnak kiépíteni kb 1 év múlva , úgyhogy van remény! :)) -
shabba #12 Ez nem antenna, ez kártya lenne, csak USB-s kivitel lévén ez már nem valódi kártya hanem külső egység. Ehhez szoktak, bot vagy lavór antennát kapcsolni és úgy ellőni a fejállomásig.
Ha csak ez lesz nálatok akkor lenne egy kérdésem, mivel én eddig úgy tudtam kb 220-250m a max hatótávja egy ilyen egységnek és ez az akadályozó körülmények(pl. fal) hatására rohamosan csökken.
Ennek az eszköznem beltérre 90m, kültérre 450m max hatótávot írnak a körülményektől függően. Te azt mondod 400m-re van tőled a fejállomás, akkor csak kellene még egy külső antenna is mert ez önmagában nem fog elvinni oddáig? -
#11 Ha érdekel az antenna itt egy kép.
És itt az info. -
atee #10 nah majd ha lesz valami kezelfoghato bizonyitek ra ,hogy fasza gamara akkor kell nekem is:)
Masra ugyanis nem hasznalnam -
shabba #9 Maga a technológia miért ne lenne alkalmas. Mivel szinkron adatátvitel még az ADSL, kábelnet aszinkron sebességlassulása sem jelentkezik.
A mi hálózatunk még bétás, szépen épül alattam miközben használjuk. bix.hu-ra avg 15ms a ping, napközben 25ms, csúcsforgalomban nem az igazi de ez a szolgáltató bűne és még a béta fázisnak tudható be, meg a big brothernek és az első havi kezdeti lelkesedésnek az előfizetők részéről. :)
Most nem lenne fair egy ping teszt mert a DC és az FTP 100% lefogja mindkét irányú sávszélem, 45k/45k rulez. :)
Ha elkészül a full SDH az lesz az igazi. :) -
atee #8 Jatekra alkalmas lehet ez? online fps ? -
#7 Azóta sok változás történt. Igazad van a 40e az atenna, ami usb-re megy (aki magánszemély az v megveszi 40e-ért v havi 2e bérleti díjat fizet utána), és ebben a 17e-ben minden benne van, de csak vállalkozókanak, csak decemberig és csak itt a környéken, mert az eu ad valami támogatást. Sok minden nem kell, kiteszik az antennát felteszik a szoftvert és kész. 10 napon belül garantálják. A műszaki infót szerintem csak a főnök tudja, a sebességkorlát 128bps (de hogy ez mennyire komoly az még kérdéses, de kevesebb biztos nem lesz). Ha minden jól megy nov 1-től már élvezhetem a dolgot. A Skyland csak a megye déli részén elérhető és nem is tervezik a bővítést. -
shabba #6 Na ez jó hír 2XP hogy nálad is alakul a dolog, ha nem ismernél fel alias Axelero_Suck vagyok. Ez a 40ezeres modem nekem nem túl érhet, micronél nincs modem, antenna és WLAN kártya van. Gondolom ez inkább a beugró lehet mert az eszközöket nem szokták a szolgáltatók odaadni. Kár hogy még mindig megvan a korlát, habár ez még mindig jobb Suxi fórumról anno 3Gb-ra emléxem. A Skyland meg 30gigás volt de az nem jött össze, ez akkor az a másik lenne amiről beszéltél? Ahogy nézem a havidíj is apadt azóta. :) Még egy kis idő és ingyen lesz. :D
Bekötni mikor akarják? Nem tudod mely cégtől bérlik a gerincet és mennyit, és kb. hányan lesztek a fejállomáson? Van speed limit vagy nem fognak korlátozni?
Nálunk mint látod alakult a molekula, és jelenleg is zajlik az élet. -
#5 Sok lehetőségem nincs, v matáv (soha!) v voda v micro. Ez utóbbi a legjobb és szerintem nem lesz semmi baj. Az adóra közvetlen rálátásom van (400 m-re van a hegy, már voltak mérni is és azt mondták, hogy az egyik legjobb hely). Most van egy akció is: 17e-ért (b) megkapom a 40e-res modemet, 3 hónapot fizetnek és nem kell 2 évre aláírni. A havidíj 12e (b) és ezért 10G-t tölthetek le. Ha baj van 3 hónap után felmondom :) -
shabba #4 Én a neten anno amikor számomra komolyabban felmerült a micro felé nyitás összeismerkedtem a neten olyannal aki ilyen micros eszközöket forgalmaz és telepít. Őt maguk is használják és tőle tudom hogy elég nagy hibatűrése van a cuccosnak csak jól és hozzáértően kell megcsinálni. a Legtöbb probléma az ilyen gázosnak mondott rendszereéknél nem a hardware-ben hanem a telepítője "software-ben" keresendő. Egyébként magábana rendszerben fokozottan van redundancia és fel van készítve az időjárás viszontagságainak kivésére, természetesen ezen önvédelmi reflexek sebességcsökkenés árán kompenzálnak. Ergo felezi a jelsebességek 11/5.5/2/1Mbps-re ha túl zajos a "vonal".
A 11Mbps egyébként elméleti érték, a redundancia miatt 4Mbps a valós adatátvitel, így 2x2Mbps-es bérelt vonalat lehet vele elégségesen átlőni. Természetesen ezek max értékek, távolság és környezeti tényezők hatására csökkennek akár drasztikusan is. Pl. a belvárosban túl nagy az elektromos "zaj" ami alaposan legyengíti a rendszert, de vidéken, nyílt területeken ilyen ritkán fenyeget, nem is városba való a Wireless.
Ez a srác akiről beszéltem kb 1.5km-ről lövi ki Victor Hugot és kb 3 ház lóg bele részlegesen, szóval nincs optikai rálátás mégis meg max 11Mbps-el, szóval ennyit az elméletről ami szerint csak tiszta optikai rálátás kell hosszú távra. 2 hónapja voltak azok a nagy monszun szerű esők amikor soxor még a TV is beadta az unalmast és a műholdak no signal műsorokat közvetítettek, nos nekik akkor sem ugrott vissza a sebességük, szóval elég jól tűri a micro ezek a környezeti hatásokat.
A végére valami személyes. Nálunk a "gerinc" micro, igaz más fajta 3.5Ghz-es 33Mbps-es GTS rendszer. 1.5 hónapja van netem de semmi gáz dolgot nem tapasztaltam ami a számlájára írható és az ISP sem. A házak közötti összeköttetés is wireless 100Mbps-es lézeres hálózat. Ennek pl a köd a gyengéje, de eddig itt sincs tapasztalat. Itt lakuk közvetlenül a Duna mellett szóval itt a köd reggelente mindennapos majd kiderül hogy fog vizsgázni tél derekán de egyenlőre semmi. Igaz mire tél lesz el fog tünni mindkét rendszer és végig üvegszál lesz. :) -
ntms #3 na, hali en 1 internetszolgaltatonal dolgozom... es az a tapasztalatom, hogy nagyon fos a mikro..
megbizhatatlan.. szal.. ha ram hallgatsz, akkor legfeljebb vizet melegitesz vele.. -
#2 Még nem sok embernek van, de itt van pár dolog. -
#1 Van-e valakinek tapasztalata a mikrohullámú internetnek? Milyen sebbeségű, rossz időben tényleg lassú stb., bármi jöhet vele kapcsolatban! Szegeden az Axelero Tiszanetnél van ilyen szolgáltatás bruttó 9500-ért.Gondolkodóvá tett, hogy előfizessem-e.Sok hozzászolást kérek!:)