Barracuda IV a Leghalkabb ?
  • Borg
    #280
    nekem szeptember óta van ilyenem, mert az elözöt megölte a tápom valszeg.

    A speedfan-ban a fitness csik normális, hogy 50% körül van, ugyanis igy értelmezi a seagate firmware optimalizációkat. Seagatenél máshogy festenek alapból a raw értékek, ezért mutatja hibásan.

    Amúgy gond csak akkor van, ha reallocated sector RAW! értéke nőni kezd, ugye hexa szám, tehát utolós x1, második x16 stb összeadni, annyi badsectorod van.
    Gond lehet még a spin up time, ha ez megnő, akkor táp vagy egyéb gond miatt nem pörög fel elég gyorsan a lemez, ami megint csak irási olvasási hibákhoz badsectorokhoz vezet.
    Aztán ott az ultra ata crc error rate, ha ez eltér a standardtól, akkor azt jelenti hogy korrekciózik a winyó hardveres ECC-je, magyarul a kábelen nem érkeznek meg hibamentesen az adatok -> kábelcsere.
    Aztán ugyanigy van egy ami a hőmérsékletet méri, ezt is az imént leirt módon számolhatod ki a raw értékből, nekem 36fok, terheléssel 39, zárt ház, semmi extra hűtés.

    Aztán pl van a raw read error vagy mi, ha ol emléxem, ez seagatenel nem ugy kell nézni mint más winyónál, mert máshogy megy a raw érték. Ha ez növekszik vagy változik, nem feltétlen jelent gondot.

    meg még egy pár amire nem emléxek most.

    De nagyjából annyit mondhatok, ha parázol, és figyeled a smartot, annál hamarabb tönkremegy a winyód :))
    Szal felejtsd el.
    Ha gondot tapasztalsz, ráküldöd a seatoolt (diagnosztikai eszköze a seagatenek, a weboldaláról le lehet tölteni), és az megmondja ha valami van.