Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ha oda állok a tükör elé és 130 kg-os vagyok, nem mondom azt magamnak, hogy de szép Adonisz, ha szakítok egy lánnyal és én vagyok a hunyó, akkor ha nem is azonnal, de belátom, hogy én voltam a hülye, hogy a viharba fejlődhetnék, ha hazudok magamnak?
Mert elhitetheted magaddal azt, hogy a múltad miatt jobb mint a többi kérő, és ez fejleszti az önbizalmad.
Nem véletlen a történelemhamisítás hosszas időkre visszamenő űzése (akár a magyar történelmet nézd meg, amit néha itt művelnek vele egyesek). Ha egy pozitív képet alakítasz ki a múltadról, akkor "többnek" gondolhatod magad, mert úgy véled, a te őseid többet tettek a világ jobbá tételével, és így megerősítheted magadban azt, hogy te többet érsz másoknál, önbizalmat adva.
Igen, ez egy hibás eljárás logika alapján, ám mélységében van benne ráció. Az önérzet csúnya játékszer, és egy több önbizalommal rendelkező ember sikeresebb lehet, mint egy kevés önbizalommal rendelkező ember.
Az orosz példát tekintve gondolj bele, micsoda különbség van a kettő között:
1.: A Nagy Honvédő Háborúban Oroszországot csúnyán, alatomosan megtámadták a nácik, egészen Moszkva határáig eljutottak, de az Orosz anyácska hős gyermekei emberfeletti erőfeszítések árán a hadiipart az Urálon túlon újraépítették, miközben a katonák a harctéren megfordították a harcok kimenetelét, és ha sok vér árán is, de egészen Berlinig űzték a gonosz nácikat, és végül győzedelmesen kerültek ki a háborúból.
2.: A Nagy Honvédő Háborúban a németek kihasználva azt, hogy Sztálin támadási terve lassan halad előre a Németek lerohanására, keményen meglepték őket, a rosszul megszervezett és ellátott szovjet hadsereg gyakorlatilag szétesett, és egészen Moszkváig szorították őket. De hála az Urálon túlra telepített gyáraknak, és a szövetségesektől érkező iszonyatos mennyiségű ellátmánynak, a szovjet nép fiai rengeteg véráldozat árán sikeresen megfordították a háború menetét, és a logisztikai problémákkal szembesülő német erőket lassan felmorzsolva végül egészen Berlinig jutva győzedelmeskedtek.
A kettő között van egy kis különbség, ugye?
Japóknál egyébként mi a kánon, ők hogy látják?
A japán szempontokból nézve ők valójában felszabadították Ázsiát az európai (és amerikai) gyarmatosítók kezeiből, és a japán kultúrát terjesztve békés ázsiai birodalmat szándékoztak kiépíteni az évszázadok óta egymással hadakozó frakciókból.
Gyakorlatilag viszont az európai gyarmatosítók helyétt japán gyarmatosítók foglalták el, némileg több véráldozatot hozva, és a sajátos japán felfogással (ázsiában is übermensch-nézet: a japánok jobbak mindenki más ázsai nemzetnél :D ) nyomták el a kínaiakat, koreaiakat, vietnámiakat, burmaiakat, stb.