Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
DantesHUN #9884 Szerintem, nem mondtam olyat, hogy De Gaulle-al minden rendben. Sőt, mintha azt viszont kimondottan mondtam volna, hogy ez egy nehéz döntés.
Az a probléma Vichy-vel, hogy nem szimplán elfogadott egy békeajánlatot. Nem arról van szó, hogy a megszállás elkerülése végett , a rossz lehetőségek közül, Pétian a kevésbé rosszat választotta.
Mert például, a zsidókat, ugyan mi a francért kellet Vichy-ben összegyűjteni?
Ha Pétian és Vichy, igyekezett volna egyensúlyozni, hogy békét kötünk a németekkel, elfogadjuk a megalázó feltételeket, de azért nem leszünk kollaboránsok, nem gyűjtünk zsidókat, és bár nem szövetkezünk a németek ellenségeivel, de nem is lépünk fel velük szemben. Akkor, nem lehetne mondani rájuk rosszat.
Persze tudom én, egy ilyen kötéltáncot csak ideig-óráig lehet fenntartani. De meg se próbálták. Mindezt miért? Hogy a náci világrendben jusson nekik egy alárendelt szolga szerep? Bocs, de én nem szeretnék nácik alárendeltje lenni, csak azért, hogy békén hagyjanak.
Az ellenállásnak sok módja van, nem csak értelmetlen háború. De Gaulle miért nem hódolt be? Nem vagyok De Gaulle -fan, nem erről van szó, hanem arról hogy más utat is lehet választani.