Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
kissssss #9881 ja értem tehát egész Vichy Pétianostul fújj fújj mert a németek állítólag teljesen dróton rángatták őket, de ugyanakkor az angolok szobatiszta beidomított De Gaulle féle "szabad" franciákkal semmi probléma nincs, :))) szerintem a történelmi szereplőkkel itt nincs semmi probléma egyszerűen csak TE neked nem tetszik hogy vannak akik árnyaltabban más megvilágításból is próbálják bemutatni a történelmet, tudod nem csak győztesekből áll a történelem hanem legyőzöttekből is akik vagy bosszút terveznek(németek harmincas évek) vagy megpróbálják menteni azt ami még megmaradt még azon az áron is ha együtt kell működniük vagy ne adjisten kollaborálniuk kell tehát ki kell szolgálni a győzteseket is.
azért gondolhatod milyen érzés volt egy veterán 1 világháborús köztiszteletben álló katonatisztnek a legyőzött országának az élére állni, no offense de hallyuk te mit tettél volna miután a nyugati front már túljutott az összeomláson és a te íróasztalodon landolt egy elfogadható német békeajánlat? fojtattad volna a harcot had szállják meg az ország másik felét is úgy mint a lengyeleket? hagytad volna hogy a francia haditengerészet átálljon az angolok oldalára azok meg ágyútölteléknek használva küldjék a németek ellen? jó lett volna ha a francia Afrika fele angol másik fele meg olasz(német támogatással) megszállás alá került volna?
na ugye hogy nem olyan könnyű a döntés.
szerintem a franciák összetették a kezüket és hálát adtak a Kisjézusnak mikor a németek beérték a francia hadsereg részleges leszerelésével a háború végéig és biztos vagyok benne hogy képesek voltak lenyelni a múzeumból előrángatott rozsdás vonatvagon jelenetet is, mert ennél sokkal sokkal szarabbul is járhattak volna, azért illik megjegyezni 40 és 41-ben még nem lehetett érezni hitler megalomán örült agymenéseit és maguk a németek is jól tudták a franciákkal való leszámolást még halasztani kell amíg az angolok a ringben vannak éppen ezért pont olyan békefeltételeket szabtak amit megtudtak emészteni a franciák és pont annyira akarták megalázni őket hogy érezzék most ők vannak a vesztes oldalon, nincs ebben semmi fekete mágia.
az angol vezető elitet meg jól jellemzi hogy csak egy Churchill féle félművelt vidéki suttyót tudtak kisajtolni magukból, nyugodtan el lehet olvasni a korabeli vezető pozíciókban levő angol politikusoknak és tiszteknek a magánlevelezését és személyes naplóikat ami azt illeti maga Zoli is jó párat idéz a cikkeiben.