Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
millerius #9744 Köszönöm a hosszú idézetet, ilyen részletesen már nem emlékeztem rá, olyan régen (még középiskolás koromban) adta elő a történelem-tanárunk nagyjából ugyanígy (akkoriban ez a könyv még nem létezett, és persze nem tanórán, hanem csak pár-szemközti beszélgetésen). A kényszerítő körülményektől és a külső nyomásgyakorlástól függetlenül persze a kérdésemre sajnos utólag már nincs korrekt válasz. Viszont én csak egy koszos és zsíroskezű szerelő vagyok, de még az én életteremben se működik az "én ugyan másképp gondolom, de (valamiért) kénytelen vagyok így csinálni, tessék a véleményem, és nem a tetteim alapján megítélni" hozzáállás. Vagyis tetszik-nem tetszik, időnként kényelmetlen döntéseket is kell hozni az embernek, és fel kell azt vállalni, főleg ha politikus, és egy egész ország van rábízva. Az idézetből is kitetszik, hogy tisztában voltak az erőviszonyokkal, tehát nem vakon döntöttek. Viszont politikailag meglehetősen satuba voltunk fogva, ráadásul azért országon belül is volt egy jelentős német-párti réteg a Trianon-revízónak köszönhetően.