Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Nem mondtam hogy isten király a KV2 sehol nem írtam ilyet. Azt mondom hogy 4 évvel, az általad példaként említett amerikaiak előtt, már rendelkeztek nehéz páncélosokkal. Szar volt, de új dolog volt, úttörő a fejlesztés meghatározása felé, és ha tudták volna kezelni őket, bizony halálos fegyvernek számított volna. A jenkik meg lehet hogy adták az anyagot, de miért is? Miért is dolgoztak ott? Miért ott fejlesztettek? Hogy lehet, hogy a saját országukban a háború kitörésekor a legjobb páncélosuk egy Shermanre keresztelt tank volt, melyben csak az öngyilkosjelöltek voltak hajlandóak bemászni. '44re Patton kijelölt típusa szintén a Sherman lett Európába. Azt nem tudom, hogy lett volna e másik lehetőségük (fogalmam sincs miket próbáltak fejleszteni), mert az tény, hogy a Sherman a békaugráshoz elegendő volt a japánok ellen, de Európában kevés, és ezt tudnia kellett az amerikai vezetésnek is! Többször tárgyaltak Sztálinnal 41től kezdve, és már akkor követelte tőlük a 2. európai front megnyitását, mégis 3 évnek kellett eltelnie mire sikerült felkészülni, de normális harckocsit nem bírtak hozni. Miért? Nem hiszem el, hogy a jenkik azt mondták 41ben, hogy nincs igény nehéz páncélosra, elég ez a mozgékony közepes kaliberű ágyúval szerelt, repülőgépmotorral ellátott gépezet...Ha ennyire megvolt a technikai fejlettségük (amit totál elhiszek mielőtt félreértenéd, mert iszonyat gyorsan átálltak háborús termelésre, és ahhoz kellett eszköz), miért nem használták ki? Nem fér a fejembe. Ennyire vakok, vagy ostobák voltak?
A Tigert, vagy a Panthert nem akarom hasonlítani az M4hez. A IS és T34 variánsokhoz már inkább. (Amúgy véleményem szerint a Tiger a legrosszabb döntése volt a német vezetésnek, a Panther tömeggyártása, és arra fókuszálása sokkal hasznosabb lett volna, persze utólag mindenki okos).