Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ŐŐ ezt a "Ezek utóhatásait nyögjük a mai napig is, és az ország jelenlegi állapotát tekintve jutott eszembe a 'tragikus' kifejezés." mondatot nem tisztán értem. Tudtommal 1943-ban Teheránban el lett döntve, hogy szovjet érdekszféra részei leszünk. Amúgy meg az én véleményem az, hogy ebben a konfliktusban mi minden esetben a ruszkik "hűbéresei" lettünk volna. Mivel kívűl maradni ebből a konfliktusból nem tudtunk és nem is lehetett volna. Nézd meg Lengyelországot. Ha jól emlékszem több lengyel katona harcolt a szövik oldalán mint ahány francia. Na és mi lett a jutalmuk? Oda dobták őket a ruszkiknak. Vagy nézd a volt Csehszlovákiát akiket a németek megszálltak. Ha mi a szövik oldalán lépünk be teszem azt 39-ben, csak még rosszabb lett volna a helyzet. Az országot felosztották volna a románok meg a szlovákok között , a maradék részre meg oda ültették volna Szálasit. Én nem tagadom rengeteg hibája volt a Horty rendszernek. A nagy mértékű szegénység a politikai pluralitás hiánya vagy az a katasztrófális helyzet ami a honvédséget jellemezte ebben az időben. De ne felejtsd el, hogy az ország 70%-át elvették. Az egész magyar társadalmat - függetlenűl attól, hogy milyen osztályba tartozott - áthatotta az a tudat, hogy egy igazságtalan béke következménye volt trianon. Persze lehet azt mondani, hogy ez nacionalizmus volt. Én személy szerint nem tartom annak. Ma már persze értelmetlen lenne bármi féle területet vissza szerezni, merthát más korban élünk. De ha azt nézem, hogy a franciák 1871 után micsoda nemzeti tragédiát csináltak abból, hogy elvesztették Elzász-Lotharingiát és csak azért tartja ma a történelem igazságosnak, hogy visszakapták mert a győztesek oldalán fejezték be az első világháborút, akkor minden csak nézőpont kérdése.
Vissza kanyarodva:) A mai tragikus helyzetet a 40 éves orosz uralomnak és kommunizmusnak és szocialzmusnak nevezett borzadájnak köszönhetjük.