Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
 • TomDantes
  #8444
  Az a jó Trianon kapcsán ,hogy mindenkinek van róla véleménye , és mindenki tudja, hogy hű milyen összeesküvés volt itten, kimondottan a magyarok ellen, és közben lófaszt, semmit egy nagy szart tudnak arról hogyan is zajlott a békekötés.
  Akkorát röhögtem, épp Ablonczy Balázs Trianon-legendák című könyvét olvasom, és arról írt, hogy a 64 magyar vármegye meg a jobbikosok( Nem is volt 64 magyar vármegye, eszetlen őstulkok! legalább tudnátok hány vármegyéből állt az ország, ha már olyan nagy hazafiak vagytok!) mentek megemlékezni Trianonba...és...a sok eszetlen rossz épületnél hőbörgött, meg koncertezett, mert a békét nem is ott írták alá. Na ennyit erről, azt se tudják hol írták alá, de azért hőbörgés az megy.

  És ha már azzal gond van, hogy hol írták alá, akkor a bővebb, tartalmi részek? Azokkal még nagyobb gond van, szóval mielőtt valaki jól megmagyarázza mi is történt, esetleg olvashatna a témáról, hogy ne legyen már ilyen teljes sötétségben!

  Na most Trianon.
  Egyrészt, ezt nem lehet kimondottan magyar ellenes dolognak beállítani, hiszen, a cseh, román, stb, követelések például jóval nagyobbak voltak. A román követelés a Tisza vonala volt. Mégse ott húzzák meg a határt. Ha mindenki kimondottan magyar ellenes volt, miért nem engedtek a teljes román követelésnek?

  A másik dolog. Igen is, a határmegállapításnál, igyekeztek az etnikai szempontokat figyelembe venni.
  Csakhogy.
  Egyrészt ez önmagában nehéz dolog, hiszen van ahol a magyarok etnikai szigetet alkotnak. Ott van Erdély, jó részén egyetlen magyar sem él, de a közepén meg jelentősebb magyar lakosság van, nem lehetett volna úgy határvonalat húzni, hogy az minden etnikumnak megfeleljen.
  Másrészt, ezt sokszor felülírták más dolgok, például a vasútvonalak elhelyezkedése, egy adott ipari terület, bányák, ilyesmik. Ezeket gyakran fontosabbak voltak , hogy mi hova kerüljön.
  Harmadrészt, a Nyugatiak érdekei: hogy biztosítani ne legyen még egy világháború. És messze nem az volt az érdekük, hogy ellenségeskedés legyen Magyarország és a kisantant között. AZ mire volna jó? Békét akartak, és nem újabb háborús gócpontokat létrehozni.
  Németország is veszít területet, és úgy megbüntetik, hogy ne tudjon talpra állni, fizessen nagy jóvátételt, vagyis ne tudjon újabb háborút kirobbantani. Hát ez nem jött be, de nem ez a lényeg itt.

  Az Osztrák-Magyar Monarchia, bármennyire is szeretném én is, ha működőképes lett volna, nem volt az. Mesterségesen összetákolt valami volt, amit csak Ferenc József tarott úgyahogy egyben. De az osztrákokra később meg a Monarchiára szükség volt, hogy fenntartsa Európában a hatalmi egyensúlyt, ám de mindez 1918-20-ra megváltozott. Meg volt ott keleten valami kis balhé 1917-ben az oroszok háza táján...

  Lehetne ezt hosszan elemezni, de a lényeg, szó nincs összeesküvésről meg kimondottan hogy magyar ellenességről.
  de hát mivel az is gondot okoz, hogy írták alá...

  Vagy épp, hogy mit vettek el tőlünk. Most komolyan, mit is értünk Nagy-Magyarország alatt? Milyen területeket? A többségnek erről sincs fogalma...ja persze, ez is kedvencem, a tengerpart például...nem baj, hogy a Horvát Királyság, soha az életben nem volt a Magyar Királyság része? És ami valaminek nem része, azt nem is lehet elvenni.

  Lényeg amit mondani akartam: a fene nagy trianonozás előtt, tessék elmenni egy könyvtárba, vagy könyvesboltba, és tessék elolvasni mi történt. Nem az internetről meg a tökömtudja honnan kéne tájékozódni, és fújni a hülyeséget.
  Persze a sok turbómagyar úgyse teszi ezt meg, mert ők nem szeretnek olvasni, és úgy félnek a igazi könyvektől mint ördög a tömjénfüsttől.