Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ManoNegra #8423 Megvettem Almásy László könyvét, ami miatt majdnem elítélték a népbíróságon úgy, hogy nem is olvasták. Egy kis érdekesség belőle:
Néha módomban volt a háború kimeneteléről és világpolitikáról beszélgetni velük. A fogságba esés után két-három nappal már közlékenyebbek az angolok és némelyikük szívesen vitatkozik a háború kimenetelének esélyeiről
A fogoly tisztek persze még csak nem is sejtették, hogy a német légierőhöz vezényelt magyar tiszt vagyok. Anglia háborús céljait vitatva nagy kerülővel Közép-Európára tereltem a szót és más államok sorsának megvitatása után megkérdeztem, hogy mi a szándékuk Magyarországgal. Öt különböző esetben öt különböző rangú és más-más fegyvernemhez tartozó, részben tényleges, részben tartalékos angol tiszttől ugyanazt a választ kaptam: "Magyarországot fel kell darabolni, hogy ne legyen többé gazdasági egység, melynek termelése a szövetséges Csehszlovákia és Jugoszlávia fejlődését hátráltatja." Meggyőződhettem tehát arról, hogy nem egyéni véleményeket hallok, hanem nyilatkozatukban az angol közvélemény felfogása tükröződik vissza.
1941. május