Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • TomDantes
    Nem azt írtam hogy nem volt olyan erős. Azt írtam, hogy az ország nem volt olyan fejlett és gazdag, mert a kevés volt az igazi város, és azok is elmaradtak a Nyugat-Európai és Észak-Itáliai városoktól, a két dolog nem egészen ugyanaz. De igen, voltak olyan periódusai amikor jelentős hatalom volt Magyarország, a régióban pedig mindig is az volt. Ez így igaz.

Lajos király: nos a wiki,...azt hagyjuk. Én is ismerem kicsit a témát, sőt azt is megmondom, hogy ez egy korabeli forrásban szerepel-most ha megfeszülük se jut eszembe, ki írta le, de mindegy- a 80 ezres szám. De attól még téves.
    Figyelj, a grünvaldi csatában egy középkori krónikás szerint több mint 2 millióan voltak csak a litván oldalon. Ez egész biztos hogy téves, hát nonszensz hogy 2 milliós hadsereg. De ha tízzel elosztjuk az is elképzelhetetlen, a 200 ezer is irreális.
    ezt azért mondom , mert ebben a korban a történetírók igencsak eltúlozzák a seregek létszámát, bár grünvald nagyon irreális túlzás, de a Lajos 80 ezres serege is az.
    A mohácsi csatánál sokáig 100 ezres török haderőt emlegettek, a szakirodalom is azt írta, de ez is túlzás.

Legyünk azzal tisztában, hogy egy ekkora sereg irdatlan pénzbe kerül, egyrészt. Másrészt a logisztika problémája,(csak az élelmet és a vizet nézzük! Bár nem tudom a középkorban ez mennyi lehetett, egy ókori példa alapján úgy másfél kiló élelem egy embernek, és és 9 kilogramm egy lónak, plusz a víz...na lehet számolgatni, persze Észak-Itália gazdag vidák, élelemben gazdag, a sereg rabolhat, de ez így is nagyon sok. Mivel nem tudjuk milyen volt a sereg összetétele pontosan, így csak durván számolva is, ) a középkorban nem véletlenül voltak kissebb létszámú seregek mint mondjuk az ókor fejlett és jól szervezett államaiban.

Pontosan tudjuk hogy Mátyás bécsújhelyen mekkora sereggel rendelkezett-ez már nem holmi krónika leírása- 20 lovas és 8 ezer gyalogos és ez nagy hadsereg volt. Ha 28 ezer katona egy helyen tekintélyes nagy hadsereg, akkor neked reális 80 ezer Lajosnál?