Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
[OFF]
Erről a 8 évvel ezelőtti énem jut eszembe. Amikor fizika tanulmányi kirándulás címén a BME kísérleti atomreaktorában jártunk, akkor az előadó professzortól lehetett kérdezni. Senki nem kérdezett, ezért bevágtam egy kérdést:
"Ha felrobbanna ez a reaktor akkor mekkora területet tarolna le?"
Na amit kaptam az életem legerőteljesebb méla undora volt ami kiült az előadó arcára. Egyből lerítt róla, hogy minden hülye középiskolás csoportban van egy ilyen gyökér aki ezt megkérdezi. Persze aztán én is előjöttem Csernobillal, de neki valahogy nem volt ereje tízmilliomodik alkalommal is elmagyarázni. Csak azt mondta, hogy legyek szíves utánaolvasni.
Csernobilban sem a reaktor robbant fel, hanem a reaktort is magában foglaló reaktortérben történt egy gázrobbanás, mely szétvette az épületrészt, majd a betonfödém is rázuhant a reaktorra. Emiatt került sugárzó anyag a levegőbe. A reaktor viszont nem robbant fel. Fukushima esetében is az okozta a gondot, hogy beömlött a tengervíz a reaktortérbe, ez pedig heves gázképződést okozott. Mellesleg ezért nem szoktak atomerőművekben a reaktorhoz közeli üzemi balesetek esetén vízzel oltani, csak ha már végképp elkerülhetetlen annak használata.
Aki nem ért hozzá annak persze mindegy, mert benyalja az atomhisztit, meg azt is elhiszi, hogy ez teszi tönkre legnagyobb mértékben a környezetet. Majd kíváncsi leszek mennyivel nő majd meg a németek légszennyezése annak hatására, hogy leállítják az összes atomerőművet és visszaállnak a szén alapú erőművek használatára.
[ON]