Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • harcu
    Amennyire tudom, a francia hadjárat után a németek is elég rendesen le voltak gatyásodva, bár gyors győzelmet arattak, de sokba került az.
    Royal Navy 1940 június 10-én:
    Home Fleet:
    Csatahajók: BARHAM, NELSON, RODNEY, VALIANT
    Csatacirkálók: RENOWN, REPULSE, HOOD
    Hordozók:ARK ROYAL, FURIOUS
    Nehézcirkálók:BERWICK, DEVONSHIRE, NORFOLK, SUFFOLK, SUSSEX,YORK
    Egyéb cirkálók: AURORA, PENELOPE, CARDIFF, GALATEA, EDINBURGH, GLASGOW, NEWCASTLE, SOUTHAMPTON, BIRMINGHAM, MANCHESTER, SHEFFIELD, CAIRO
    Rombolók: Kb. 37 darab
    Egyéb egységek, tengeralattjárók, fregattok, korvettek, aknarakók, segédcirkálók, felfegyverzett kereskedelmi hajók stb.

(wikipedia szerint 8 csatahajó, 21 cirkáló és 50 romboló, ez még több)

Ez a flotta önmagában szép, ha egy bárkákból verbuvált partraszálló egységet kell megállítani.

Kriegsmarine:
    Csatahajó: nincs
    Csatacirkáló: Scharnhorst, Gneisenau
    Zsebcsatahajó (nehézcirkáló): Deutschland, Admiral Scheer, Admiral Graf Spee
    Nehézcirkálók: Admiral Hipper, Blücher, Prinz Eugen
    Könnyűcirkálók: Emden, Königsberg, Karlsruhe, Köln, Leipzig, Nürnberg

Jól látható, hogy a németek sokkal gyengébbek voltak, a Home Fleet ellen esélytelenek lettek volna.

Royal Air Force 1940 július 10.: kb. 2000 repülő
    Luftwaffe 1940 július 10.: kb. 2500 repülő

A Luftwaffe szerintem nem bírt megfelelő mennyiséggel az abszolút fölény kivívásához, a Spitek le tudták volna kötni a 109-eseket, míg a Hurricane-ek alkalmasak voltak bármelyik egyéb német gép lelövésére. Légifölény kivívásához többszörös túlerő szükséges, hogy az ellenség repülőerői ne tudják elérni a saját egységeket anélkül, hogy jó eséllyel ne semmisülnének meg, míg a saját erők csekély veszteséggel végre tudják hajtani a saját feladataikat. Ez a 25%-os túlerő erre alkalmatlan volt.

Ezek után lehetett bármilyen erős is a német partraszálló erő, ha jó eséllyel szó csak a La Manche-csatornán tudtak volna partra szállni a süllyedő hajóikból.