Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
harcu #6188 "A wiki szerint ezzel is a MP 717(r) a második legelterjedtebb géppisztoly lett a németeknél."
Mivel az oroszoknál is elterjedt volt, várhatóan zsákmányoltak jópár darabot. Közben most olvastam, hogy a 9mm Luger az gyakorlatilag a 7,63 mm-es Mauser átalakítása, megegyeznek a külméretei. Hasonló igaz a 7.62x25mm-es szovjet lőszerre is, állítólag az is a Mauser átalakítása volt. A fórumok szerint az eredeti tárakkal is lehetett 9mm-es Lugert lőni, mindösszesen a csövet kellett felfúrni v. cserélni. Az MP-40-es tárjára azért tértek át, mert logisztikai szempontból sokkal egyszerűbb volt.
Egy cikk róla
Egyébként nem vagyok meggyőződve róla, hogy hivatalosan rendszeresített fegyverzet volt, azaz teljes egységeket ezzel szereltek volna fel (mindig maradt puskás katona is). Azt tudom elképzelni, hogy mondjuk szakasz szinten a hiányos német gyártási kapacitás miatt alkalmazták addig, amíg nem nem érkeztek az MP-40-esek, avagy az egyes német katonák váltottak át, mert pl. kedvezőbb volt fekvő pozícióból tüzelni az eredeti tárral. Ennek persze kicsit ellentmond, hogy átalakító kitet dolgoztak ki rá. A németek amúgy is szeretettel fogták be a zsákmányolt géppisztolyokat szolgálatba, lsd. a francia területen a megszálló csapatokat szerelték fel velük.