15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Freeda Krueger #6217 Száraz,de nagyon korrekt és szakszerű.És segitőkész a fórumokon. -
Lacusch69 #6216 Nem kissé, hanem eléggé szárazak, de kevéssé vitathatóak az adatok, és vannak bennük visszaemlékezések is. -
robgros #6215 Nekem mintha egy kissé száraznak tűnnének, bár eddig csak egyet lapoztam át belőlük. -
robgros #6214 Véleményeket kérek Számvéber Norbert könyveiről, nagy általánosságban. -
Lacusch69 #6213 Egy másik forrás szerint (Turcsányi: Nehéz harckocsik) viszont inkább csőrobbanás...
(Ez a Tiger egyébként Svájcban van) -
Freeda Krueger #6212 P-61 megtalálás,kiemelés,rekonstrukció -
NorBear #6211 Egy ilyen pontos találathoz azért elég közel kell kerülni az ellenséghez.
A németek pl a KV és T-34-es tankoknál is alkalmazták ezt a módszert de legalább 50m-en bellülre kellett merészkedni ahoz hogy jó eséllyel el is találják a lövegcsövet.
http://www.youtube.com/watch?v=o0v1zTsuXDI -
Lacusch69 #6210 Pedig még a "Czterej pancerni i pies " c. filmsorozatban is volt ilyen jelenet... :) -
#6209 Nálam mindig az az első hogy bizonyítsák be :). Szerintem is sérült de hogy pont egy páncélvadász így? -
Lacusch69 #6208 Valahol hallottam vagy olvastam, hogy ennek a példánynak eltalálta a csövét egy amerikai páncélvadász (M-10?) -
Freeda Krueger #6207 Foglakozzunk fontos dolgokkal is :)
Szerintetek ezen a képen világosan látszik hogy a tank csöve sérült és nem leszerelték a csőszájféket? -
spiczi91 #6206 Mit TOP 10? TOP 1... -
#6205 Most sem értelek. Hogyan jön ahhoz egy kormányporgram, hogy beperelek egy olyan valamit, ami egy elnyomó párt jogutódja? Mintha azt mondanád, hogy a USA nem tarhatatott volna Nürbergi Pert, mert a szociális törvényei hasonlóak a némethez.
Komolyan mondom hallottam már sok butaságot, de ez TOP10-es... -
harcu #6204 Hát neked és másoknak lehet, hogy baromság, de:
A fidesz, LMP, Balabbik mindegyike államosítást akar. Majd az állam megóv mindentől, sőt az utóbbi 2 bevezetné az alanyi jogú minimálbért. Azaz dolgozni sem kell, csak megszületni, és jár a pénzt. A Kádár-rendszer szociális hálója ehhez képest egy agyonmosott, szétfoszlott háló lehetne csak.
Majd ők megélhetést teremtenek, egymillió új munkahelyet. Munkahelyet nem állami beavatkozással kell teremteni, hanem a gazdaságot kell ösztönözni. Hülye Vonáék a mezőgazdaságot akarják támogatni, amelyik eleve azért termel túl drágán, mert túl sokan dolgoznak benne. Ehhez képest újabb egymillió embert oda akarnak rakni traktorozni, meg kapálni. Rémlik valakinek a téeszesítés kora? Köcsög kulák, elveszem a földed, mennyé a téeszbe dolgozni!
Közösen utálják a multikat, és mindazt, ami a globalizációval kapcsolatos. Jó, Ovi egy tehetséges megélhetési politikus, aki sosem vizel széllel szemben, most pedig ezt kell mondani. Kinek volt először baja a (nemzetközi) tőkével? Valami Marx nevű illető írogatott erről hosszadalmasan.
Persze, a jobbik (balabbik) magát jobboldalinak sorolja be. Hát persze. Egy klasszikus, az MKP programját kenterbe verő vérbeli kommunista programjuk van. A Fidesz egy enyhébb, szociáldemokrata programot képvisel, ami mindenkinek oszt majd pénzt (nincs szuperbruttósítás, csökkennek az adók, ingyenes egészségügy, sok gyerek után sokkal több pénz - hajrá cigányok.
Ja, és mindegyik mindenkit meg fog büntetni, feljelent, börtönbe csuk. Mint a régi szép Rákosi időszak, ott is ez ment. Aki feljelenti a másikat, még ki is tüntetik. (Elnézést Pelikán elvtárs, az nem a perirat, hanem az ítélet).
Az összes párt populista, ígérget, aztán szépen visszavon, mondván, hogy a helyzet mégsem annyira rózsás. (A nemzetközi helyzet fokozódik)
Ezek után az egyetlen jobboldali programja az MSZP-nek (és persze az MDF-nek, de ők nem jutottak a parlamentbe) van. Ők azok, akik tőkepártiak, nem avatkoznak bele a szükségesnél nagyobb mértékben a gazdaságba, nem ellenzik a külföldi tőkét, nem adják meg minden szerencsétlen külföldön élő magyarnak az állampolgárságot, leépítik a szociális hálót, és csökkentik az állami támogatásokat.
Tetszik, nem tetszik, egyetlen egy jobboldali program van ma a parlamentben, és az az MSZP. Az összes többi mind balos. Az egyetlen megvalósítható program, ami Bokros nevéhez kötődött, nem jutott kellő támogatottsághoz (Egyébként jellemző, hogy az akkori Bokros-csomagot is egy "bal"oldali párt hajtotta végre, míg az utódja, a fidesz által megkezdett osztogatósdit (elég csak a lakástámogatásra gondolnunk) már ugyanez a párt "fejlesztette" kis híján tökélyre, ami csak azért nem sikerült, mert a fidesz kapta az abszolút többséget a balközép programjával, ami várhatóan túltesz majd a mesterén. Ezzel együtt várhatóan bedönti Magyarországot, és akkor jöhet a balabbik a kormányzati pozícióra.
Hangsúlyozom, programokról beszélek, nem a múlt évekről. -
#6203 azért egy egykori állampártot, aminek a gyűlésén internacionálét játszanak, és a majálison elvtársaknak hívják a megjelenteket, erős jobboldalinak hívni.
főleg, hogy osztogató populista politikát folytat évek óta. -
Rundstedt17 #6202 Ekkora marhaságot is rég olvastam.
javítva:
a jobbik a szálasi féle nemzeti-paraszti gazdaságot képviselik nem a szélsőbalt
Az LMP a volt szdsz-esek gyűjtőpártja,de mindenképpen egy zöld párt
A Fidesz keresztény szociáldemokrata valóban
Az Mszp jobboldali?:DDD inkább korrupt jellemtelen -
#6201 Mi ez a zagyvaság amit írsz? Ekkora baromságot még életemben nem hallottam, hogy a programja alapján perelne be valakit múltbéli tetteiért. Szóval a narancsosok szociális és adózási programja miatt nem lehet az komcsi utódpártot emberiség ellenes bűntettekért perlni?
Bocs, de ekkora baromságon csak röhögni tudok... -
harcu #6200 A gond az, hogy nincs ki pereljen. Ha belegondolsz, egyetlen jobboldali párt van a mostani parlamentben, és az az MSZP. Van egy centralista-balos, mondhatni szociáldemokrata párt...igen, a Fidesz, és két kommunista-szélsőbalos, az LMP és a Jobbik / Balabbik. Lényegtelen, ki minek tartja magát, a képviselt programjuk adja a besorolásukat.
Ezek alapján az egyetlen jobbos párt hogyan perelné be magát, mint balos pártot, a balosok meg miért is perelnék az elvtársaikat?
-
#6199 Mivel vesztes ország vagyunk még is mit vársz? Ennyit elég mondani bővebben fölösleges, mert részletezhetnénk. -
Pares #6198 A zsidók kaptak kárpótlásokat, nem keveset. De arról mikor lesz szó, hogy a magyarok mennyit szenvedtek a csehszlovák, román és szerb terrortól? Arról mikor beszélnek majd, hogy ezreket deportáltak a felvidékről szudétavidékre? Azok a magyar családok mikor kapnak kárpótlást? Az erőszakos reszlovakizációról mikor beszélnek majd nyíltan? Ja, hogy a Benes-dekrétumok a mai napig érvényben vannak? Ja, hogy a mai napig háborús bűnösök vagyunk? Mindent ránk kennek és megtesznek azért, hogy ne kelljen kártérítést fizetni, pedig járna. Mindent meg tesznek már lassan 100 éve azért, hogy a magyarságot szétverjék. Arról mikor lesz majd szó a holokauszt mellett, hogy romániában egész magyarlakta vidékeket írtottak ki barbár módszerekkel? Több ezer embert! Folyton csak a zsidók szenvedéseit meg a nácik gonoszságait (A nácik meg a fasiszták voltak azok, akik normálisan meg tudták húzni a magyar határokat... az ügyes, igazságos szövetségesek meg nagylelkűen visszaállították a trianoni határokat) hallani a TV-ből, a magyarságról mikor lesz szó ilyen mértékben? Ja, hogy az nem érdeke egyik pártnak se (kivéve persze egyet, amire ügyesen rá is biggyesztették a fasiszta jelzőt)... -
robgros #6197 Csak az írásodra reagáltam az előbb.
Hogy is van a mondás? 'Ahol az erkölcs véget ér, ott kezdődik a politika.' -
#6196 "Elvégre rájuk is kell emlékeznünk, nemcsak azokra, akik a nácizmust megszenvedték. "
Épp az előbb írtam le, hogy meg szoktunk róla emlékezni, szerencsére nem visszuk túlzásba, mert tényleg nem szép dolog nap, mint nap ezzel a témával előhozakodni, az már más kérdés, hogy a holokauszt téma túl gyakori, ez köszönhető annak amiket már leírtam, illetve Lacusch kommentjéban is van igazság, plusz azt se felejtsük el, hogy a médiában, politikában az arányokat tekintve a zsidó, vagy részben zsidó származásúak száma igen magas. Engem egyáltalán nem zavar az sem, ha napi 1000 holokauszt megemlékezés van, és tudósítanak is róla, csinálják csak, meg van az ilyenről a véleményem.
Szerintem örülnünk kéne neki, hogy ez a magyarságot is érintő gyász, még nem kurvult el, nem lett politikusok játéka (legalábbis bőven nem annyira, mint a holokauszt), és pénzhajhászok eszköze. -
Pares #6195 Nemhogy alapos elszámoltatás nem volt, de a mai napig ott pofátlankodnak a politikában. -
#6194 Na, ezzel egyetértek. Pont olyan emberiség ellenes bűntetteket követtek le. Konkrétan azt sem értzem, hogy az MSZP mint olyan, hogyan létezhet. Az MSZMP vagyonát örökölte, vagyis annak jogutódja ugyebár. Ergo őket is lehetne (?) szénné perelni a bűnökért... -
robgros #6193 Elvégre rájuk is kell emlékeznünk, nemcsak azokra, akik a nácizmust megszenvedték. Én mondom, a komcsiknak is kellett volna egy Nürnbergi per!
Az más kérdés, hogy a viszonyok nem éppen úgy alakultak, hogy ebből legyen is valami. -
#6192 A vagy helyett inkább az és-t használnám. -
Lacusch69 #6191 Vagy csak szimplán nem szokásunk kufárkodni a halottainkkal... -
#6190 De erről is szoktak ám beszélni, és van is egy olyan, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja amiről meg szoktak emlékezni tv műsorokban, rádiókban, utcai rendezvényeken, és iskolákban is.
Minden bizonnyal azért van róla ritkábban szó, mert nem nagyon szokták felhasználni politikai befolyásoló eszközként (hála az égnek), és mert egy olyan ember sincs aki ezt nem tartja igaznak, vagy meg akarja másítani, tehát nem is ad rá módot senki, hogy erről legyen szó "a nap minden percében" úgy mint a holokauszt esetében. -
#6189 Gulág Munkatábor
az elhurcolt Magyarok 30%-a meghalt
erről miért nem beszélnek úgy, mint a holokausztról? -
harcu #6188 "A wiki szerint ezzel is a MP 717(r) a második legelterjedtebb géppisztoly lett a németeknél."
Mivel az oroszoknál is elterjedt volt, várhatóan zsákmányoltak jópár darabot. Közben most olvastam, hogy a 9mm Luger az gyakorlatilag a 7,63 mm-es Mauser átalakítása, megegyeznek a külméretei. Hasonló igaz a 7.62x25mm-es szovjet lőszerre is, állítólag az is a Mauser átalakítása volt. A fórumok szerint az eredeti tárakkal is lehetett 9mm-es Lugert lőni, mindösszesen a csövet kellett felfúrni v. cserélni. Az MP-40-es tárjára azért tértek át, mert logisztikai szempontból sokkal egyszerűbb volt.
Egy cikk róla
Egyébként nem vagyok meggyőződve róla, hogy hivatalosan rendszeresített fegyverzet volt, azaz teljes egységeket ezzel szereltek volna fel (mindig maradt puskás katona is). Azt tudom elképzelni, hogy mondjuk szakasz szinten a hiányos német gyártási kapacitás miatt alkalmazták addig, amíg nem nem érkeztek az MP-40-esek, avagy az egyes német katonák váltottak át, mert pl. kedvezőbb volt fekvő pozícióból tüzelni az eredeti tárral. Ennek persze kicsit ellentmond, hogy átalakító kitet dolgoztak ki rá. A németek amúgy is szeretettel fogták be a zsákmányolt géppisztolyokat szolgálatba, lsd. a francia területen a megszálló csapatokat szerelték fel velük. -
#6187 Igen, onnan indultam ki, de nem sokat tudtam meg arról, hogyan osztották szét a katonák között.
A MP 717(r) = PPS-41/ППШ-41, semmi változtatás, egy az egyben ugyanaz.
A MP 41 (r) a PPS-41 átalakítva 9x19mm-es lőszerhez, amihez az MP40 tárja illeszkedik.
Mivel magát a PPS-41-est a wiki szerint 1941 novemberében kezdték rendszeresíteni, ezért nem tudtak 1941-re sokat zsákmányolni.
A wiki szerint ezzel is a MP 717(r) a második legelterjedtebb géppisztoly lett a németeknél. -
harcu #6186 Egészen pontosan azt írják, hogy a 7,63x25-ös Mauser lőszerhez nem kellett átalakítani a fegyvert, amúgy 9mm-esre alakították át egy részüket. -
harcu #6185 Közben nézem, hogy az MP-717(r) a nem átalakított verzió jelzése volt. Mivel magát a PPS-41-est a wiki szerint 1941 novemberében kezdték rendszeresíteni, ezért nem tudtak 1941-re sokat zsákmányolni.
-
harcu #6184 A német támadásnak köszönhetően a szovjet lőszergyártás 85%-a (ha jól emlékszem) német kézre került 1941-ben. A határ mellett szétvert csapatoknak köszönhetően a szovjetektől óriási mennyiségű hadfelszerelést zsákmányoltak, de azt nem tudom, hogy ebben volt-e PPS-41, vagy milyen mennyiségben. A fegyvereket általában átkaliberezték, hogy a saját német lőszert tüzeljenek, de a zsákmány lőszergyáraknak köszönhetően egy ideig volt utánpótlás is. 1943-ig gyakorlatilag nem volt más front, csak a keleti, az afrikai ehhez képest semmiség volt, az olasz front meg csak 1943-ban nyílt ugyebár meg, ezért logikusan a zsákmányfegyvereket keleten vetették be.
-
Freeda Krueger #6183 Valahol azt olvastam hogy átalakították Mauser lőszerre.
Mint a zsákmányolt 85mm légelhárítókat 88asra.
Itt írnak ilyet
link -
#6182 A MP 717(r)-el (zsákmány Pulemjot-Pisztolet Spagina PPS-41 - пистолет-пулемет Шпагина ППШ-41) hogyan szerelték fel a csapataikat a németek? Nyilván eleve csak a keleti fronton harcolókat, de tud valaki többet is? Most csak példa, mondjuk egyes ezredeket csak MP 717(r)-el szereltek fel, vagy (másik véglet) egyes rajokat, vagy meghatározott feladathoz rendelték? A wiki szerint ez volt a második leggyakoribb géppisztoly a németeknél. Ha ezt úgy értették, csak a keleten harcolóknál, az is szép darabszám.
0:36-nál érdekesen lő a ruszki -
Freeda Krueger #6181 Kőr Ász
Itt írnak a Kőr Ász ról... -
#6180 Mivel Nyíregyházi vagyok, ezért fontosnak tartom hogy a saját városomról kicsit többet tudjak történelmileg ezért próbáltam utána olvasni dolgoknak. Volt egy hosszabb leírás az első és második világháborúban itt állomásozó katonákról, de nem esett szó a légvédelemről. Ugyanis azóta és akkor is volt repterünk, sőt tavaly kint volt a temetőben a megemlékezésen. Viszont infot nem találtam arról hogy milyen gépek milyen földi légvédelem volt itt, milyen gyalogos egységek (bár ezt sejtem, az Árpád vonaltól ide vonuló egységek). Ja és persze mely századok voltak itt.
Amúgy azóta is itt a fősulin képeznek ki pilótákat. Nagyon kemény bejutni, de nekem mer a sok opció közül 1 meg van....nincs tömésem :D. -
#6179 a kőr ászról alig esik szó... -
Freeda Krueger #6178 évforduló