Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
SZU #6129 Nekem volt szerencsém mindkettővel eldurrogtatni pár tárat.
Mivel nem vagyok profi lövész, az amatőr (szubjektív) konklúzióim a következőek voltak:
-Az M1A1-be nehézkesebben lehet tárat cserélni, mert egy sínre kell ráilleszteni és azon feltolni a tárat. Az MP40-nek a becsattintás vakon is könnyen megy egy AKhoz szokott embernek.
-A Thompson sokkal, de sokkal gyorsabban lő. Egy 20-as tár kb. max három-négy rövid sorozat! Ez nem feltétlenül előny szerintem, bár egy szobába célzás nélkül beengedni egy másfél másodperces sorozattal 20 .45-t biztos tarol...
-Cserébe a Thompsonnal alig bírtam levarázsolni 15-20m-ről a fél literes műanyag palackokat. Full sorozattal a szórásképem 5-mre előttemtől a 100m-re lévő golyófogó tetejéig. Rövid sorozatokkal (egy számomra gyors elsütés elengedés kb. 5-8 lőszer eldurrantását okozta) meg alácélozva lehet rendesen borigatni a palackokat. Csípőből tüzelve eltalálni szinte esélytelen a mellalakot 30m-ről full autóban...
-Ha a Thompson úgy lő, trrrrrr, az MP40 úgy hogy tac-tac-tac. Csípőből tüzelve 30m-en a mellalakon volt a full sorozat 70-80%-a!
-Könnyű vele egyeslövést is tüzelni, auto módban is. A rövid sorozat annyi lőszert jelent, amennyit akarok.
-Nagyon pontos. Vállhoz szorítva, rövid sorozatokkal 30m-ről CD lemezeket juggattam ki. 15m-ről a palackok gyerekjáték.
-Nem is érezni visszarúgást szinte. Kb. mint egy erősebb légpuska! =)
Természetesen előjött probléma is, de ezek régi fegyverek és ki tudja, melyik hogy volt karban tartva, illetve mennyit lőttek vele előttem.
De a Thompson nem produkált, csak egy hibát. A hüvelykivetőbe szorult egy "kémény". A kivetett hüvely kiállva odaszorult, de könnyen és gyorsan el tudtam hárítani az akadályt.
Az MP40-el elég változatos akadályaim voltam a 120 lövéssel.
Elakadt a tárban egy lőszer, elcsettenés volt 2 is. Az egyik hüvely keresztben akadt meg a kivetés közben.
Az egyik lőszer magját töltési hiba közben belenyomta a hüvelybe. Ami ettől tuba szerűen szétrepedve kinyílt. A zár nem is ment a helyére, csak félig. Ki kellett vakarni a csőbe szorult muníciót.
De ettől még az MP40-essel könnyebb volt találatot elérni, gyorsabban tudtam tárazni, kisebb a hangja is. Ha annakidején egy jól karbantartott új típust választhatok, vagy egy ugyanolyan Thompsont, akkor inkább MP40-el mentem volna harcba.
Az alábbi felsorolásban nem volt PPSH-41, de vele is lőttem. Szerintem ugyanolyan jó a lőképe, mint az MP40nek, de nem akadt el sem most, sem 65 évvel ezelőtt! =)