Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
NorBear #6112 "a találatod a löveg ballisztikai, a célzókészüléked pontossága, és a kezelők jártasságának együttes hatása. És nem számoltam még bele a cső elhasználódottságát sem. Ezeket a tényezőket ne hanyagold el szerintem."
Ambasa igazad van a találati pontosság nem csak a puszta löveg pontosságának a fügvénye...
"Sejtem te a szovjet löveg adatait vitatod. De valószínűleg egy gyári új (kis kopással rendelkező löveget használtak), ne feled el az a löveg is 45-ös kaliberhosszúságú (5400 mm) és 25 kg-os a gránát, 800m/s sebességgel hagyja el a csövet. Ez a gránát tömegéből adódóan valószínűleg igen stabilan repül.
Míg a másik löveg gránátja 1000-1100 m/s kezdősebességű 7,5-10 kg közötti gránátot használ. Ne feledd egy bizonyos távolság után a nehezebb gránátnak lesz kisebb a viszonylagos szórása. "
A nehezebb lövedéknek nagyobb a tehetetlensége ebből kifolyólag a környezeti hatások kevésbé képesek befolyásolni a röppályát (kivéve a gravitációt) illetve a mozgási energia terén is kisebb a veszteség-(tegyük hozzá hogy ez a lövedék aerodinamikai kialakításától is függ).Azonban hiába van egy effektíve nagy tehetetlenségű lövedékünk ha a torkolati sebessége viszonylag alacsony.A kissebb kezdő sebesség ugyanis azt jelenti hogy a lövedék jóval az irányzó vonal felé kerülhet vagyis pontatlanabb lessz.
Lehet hogy a KwK 43-hoz használt páncéltörő lőszerek jóval könnyebbek voltak de ott a súly, torkolati sebesség,aerodinamikai kialakítás...stb terén sokkal nagyobb egyensúlyt sikerült elérni.Nem elhanyagolható az a tény sem hogy a hosszabb lövegcső miatt-a cső huzagolásától függően-valószínűleg a lövedék forgás stabilizálása is jobb.
Hiába nehezebb a JS-2 lövedéke a KwK 43-as löveg még a gyengébb PzGr 39-es páncéltörő lőszerrel is felül múlja az orosz vetéjtársat 2000m-es távolságban.