Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • ambasa
    Üdv!

a találatod a löveg ballisztikai, a célzókészüléked pontossága, és a kezelők jártasságának együttes hatása. És nem számoltam még bele a cső elhasználódottságát sem. Ezeket a tényezőket ne hanyagold el szerintem. Ezek együttesen hozzák ki a mérési eredményeket. Őnekik a mérési adataik álltak rendelkezésre, és nem számított ilyen olyan ballisztikai adatok, egyszerűen nem is számított, hanem mért értékekre voltak kíváncsiak. Ezt mérték, egyébként (nem vagyok tüzér)de egy kb 20-30 cm szórásnál 1000m-en nem hiszem, hogy nagyon jobbat hozol ki bármilyen löveggel is, bárki is kezeli (persze ez csak laikus vélemény).

Egyébként továbbra sem értem, hogy honnan veszítek, hogy a szovjet elemzés lekicsinyelte volna a KwK-43-at? Szó szerint ez szerepel az elemzésben:
    "A fegyverzet tesztelése közben a német KwK 43 harckocsiágyú jó eredményeket adott mind a páncélátütésben, mind a pontosságban, gyakorlatilag ugyanazokat, mint a szovjet 122 mm-es D-25 ágyú az IS-2 harckocsin."

Sejtem te a szovjet löveg adatait vitatod. De valószínűleg egy gyári új (kis kopással rendelkező löveget használtak), ne feled el az a löveg is 45-ös kaliberhosszúságú (5400 mm) és 25 kg-os a gránát, 800m/s sebességgel hagyja el a csövet. Ez a gránát tömegéből adódóan valószínűleg igen stabilan repül.
    Míg a másik löveg gránátja 1000-1100 m/s kezdősebességű 7,5-10 kg közötti gránátot használ. Ne feledd egy bizonyos távolság után a nehezebb gránátnak lesz kisebb a viszonylagos szórása.

Itt vannak a A KwK 43 lőadatai, ha figyelmesen megnézed 1000 méterig kiváló, majd azért 1000 méter felett el kezd romlani 2000 méternél gyakorlatilag megfeleződik a cél eltalálásának valószínűsége, és itt egy 2000x2500mm-es céltárgyra való tüzelésről írnak (ha kételkednél a wikiben, megadja a forrást, azt is megnézheted).

Mellesleg a Hadtörténeti Intézet Könyvtárában megtalálható a D-25T szabályzata (mint az ISzU-122 rohamlöveg fegyverzete), annak elvileg tartalmaznia kell a lőtáblázatokat, abból pedig megállapítható, hogy a szovjet löveg mire volt képes. Mielőtt valaki okoskodni kezdene a lőtáblázat nem propaganda és nem memoárirodalom, az alapján lőnek, abban nem adnak meg szándékosan rossz adatokat.

TG