Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Kurfürst #6102 Unalmas ez a cikk, állandóan előkerül forumokon, aztán folyton témázni kell rajta.. szvsz egyértelműen elfogult, onnan kezdődik a dolog hogy úgy tűnik nem az eredeti jelentést írja le, hanem abból szemezget. A korrekt megoldás persze az lenne ha az ember elolvashatná a teljes jelentést...
A toronypáncél áttöréséről készült képek sztem önmagukért beszélnek, csak el kell gondolkozni. A 25 számú 8,8 centis az egyetlen ami elöl megy be, hátul jön ki... ezzel szemben a két korábbi 100 ill. 122 milis hely olyan helyen megy be, ami nem túl fair találat (a lövegirányzó nyílásán, amit normál esetben véd a lövegpajzs - teszten láthatóan eltávolítva - itt gyengébb a páncél ellenállása, mert van rajta egy nyílás. A 24-es találat ugyanezen ok miatt no comment..
Az ötvözőanyagokról meg annyit, hogy a cikk félrvezető. Asszem Cifu a mestere ennek, de vmennyit én is foglalkoztam vele. Tény hogy a németeknek bizonyos ötvözőanyagokból hiánya volt, de az is tény hogy az ötvözőanyagok sok esetben helyetessíthetők mással. Konrétan én úgy tudom hogy a vanádium egy baromi jó ötvözőanyag, csak baromi drága, általában nem használják páncéloknál. A németeknek viszont épp az volt, kőccség nem számított.
Bizonyítottak (német tapasztalati jelentésekből) voltak a Tiger B-nek meghajtási hiábai, de azt se felejtsük el, hogy a ruszkik gyakorlatilag a legelső legyártott Tiger B-ket tesztelték, amelynél ezek a korai gyártás és a tapasztalatlan német és főleg szovjet személyzet miatt valszeg fajsúlyosabban jöttek elő, mint a későbbi hk-okon, ahol ezeket már technikailag részben korrigálták.