Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
NorBear #5622 Üdv!
"Erről van szó. Ő matematikus fejjel gondolkodott, a víszintes síkhoz képest mért. Csak páncélvédettség szemponjából ez nem szemléletes. Azt kell megnézni, hogy a legrosszabb esethez képest - merőleges becsapódás - mennyivel van megdöntve a páncélozás."
Igen igazatok van.De én a legtöbbször a 0 fokhoz viszonyított táblázatokkal találkoztam.
"Hát azért a több mint tíz év legfeljebb a tervezgetésre vonatkozhatott, hiszen a T-18, ami gyakorlatilag egy minimálisan módosított első világháborús Renault FT-17 is csak 1928-ban került sorozatgyártásra. A németek lemaradása szerintem nem volt olyan elementális, és jellemző, hogy az elviekben a legtöbb tapasztalattal bíró brit harckocsik jelentősen le voltak maradva 1939-ben már mind a modern szovjet, mind a modern német harckocsiktól. "
Elementális szerintem sem de azért észre vehető volt legalább is ha a T-34-esre gondolok.Azt pedig én is aláírom hogy a háború alatt a brit harckicsik rosszabbak voltak mint a német hk-k mivel az angolok első sorban a haditengerészetre illetve a légierőre helyezték a hangsúlyt.Ettől függetlenül ők már jóval a németek elött felismerték a hátul kivezérelt hajtás előnyeit amelyet az amerikaiak is átvettek az M-26 nehéz harckocsihoz.A háború végén megjelnő harckocsik pl: JS-3,M26,Centurion harckocsihoz képest a Tigris II elavult tervezési sémákra épült.
"A mobilitásban nem lennék biztos. A Panther nem volt rossz e téren, a talajnyomása az átlapolt futógörgők miatt kisebb volt, mint a T-34-85-ösé, a sebessége sem maradt el igazán, a futóműve pedig jobb volt sokkal."
Nem volt rossz de jobb is lehetett volna ha a brit,orosz megoldást követik.Ha csak 5-6 tonnát tudtak volna lefaragni a páncélos súlyából már az is sokat használt volna a mobilitásnak.
Orosz,brit és német hk-k magasság adatai:
Pz II F: 2,15m Crusader MK III: 2,24m T-34/76 1941: 2,45m
Pz III F: 2,44m Cromwell MK IV: 2,49m T-34/85 1944: 2,72m
Pz III J: 2,5m Valentine IV: 2,27m KV-85: 2,8m
Pz IV D: 2,68m Churchill Mk.III:2,78m JS 2: 2,7m
Pz V G: 2,97m JS 3: 2,45m
Pz VI E: 2,93m
Pz VI B: 3,1m
Tudom a harckocsi magassága nem csak attól függ hogy hogyan vezéreljük ki a hajtást de bele számít...