Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Molnibalage
    Nem meggyőződésem, de igen valószínű.

Nem a hadianyag lett volna a gond akkor, mert pikk-pakk agyonverik az oroszokat. Statikusan védekezni szerintem könnyebb, mint jól összehangoltan támadni. Az előbbire is alkalmatlan volt a Vörös Hadsereg 1941-ben. Mind személyzeti, mind technikai feltételek miatt. Tisztogatás tiszti karban, rádió hiánya harckocsikban, stb. Elég csak a veszteséglistájukat megnézni...

A Poiesti olajmezők hiányát nem azonnal érezte volna meg a német gazdaság. Akkor a szövetséges bombázások után is azonnal kapitulálni kellett volna nekik. Nem ezt történt...

4-5 hét alatt leverik a betörő szovjet erőket. Aztán meg szépen átmasíroznak a SZU-n, mert szó szerint nem marad semmi, ami ellenállna neki. 1941-ben is volt olyan állapot (szeptemberben?), hogy gyakorlatilag semmi nem volt a Wermacht és Moszkva között.

A zsákmányolt cuccokat meg nem értem. Minden lőszer alkalmas volt német fegyverekbe? Minden zsákmányolt szovjet fegyvert tudtak kezelni?

A Vörös Légierő hogyan kapta volna szét a Lufwaffe-t? Az első nap a földön kb. 1200-1500 gépet vesztettek emlékeim szerint. Ez német szemmel sok, de a légierő az elkövetkező két napban összes 5000 (!) gépet vesztett, nagyrészt a levegőben már. Gyakorlatilag érdemi ellenállást nem fejtett ki a szovjet légierő. Tehát tévedés azt hinni, hogy a LW-hez képest egy bagázs képzettségű valami a LW-t s földön vagy levegőben legyűrné, a saját légtere felett, ahol még légvédelem is van. Ha jól tudom, az első napon két (!) gépet vesztett a LW.

A német támadáskor is megvolt a 17 ezer hk., papíron... Az üzemképes mennyiség kérdőjeles. A szovjet hk-k nagyrésze olyan volt mint a német. Nevetséges fegyverzet és páncélzat, de gyorsak voltak. Ez viszont kit érdekel, ha akkor álló helyzetből kellett lőni? Az igazi ütőerő a kb. 1000 T-34, és valamennyi KV-1 volt. A német támadáskor is nagyon kemény szovjet mennyiségi fölény volt, mégis szétrúgták a seggüket, nem kicsit.