Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • [NST]Cifu
    Ezzel az erővel sok más Japán fegyverprogramot is meg lehet kérdőjelezni, például mi értelme a hatalmas és nehézkes Tiger I./II.-nek védekezőharcban, ha a Jagdpanther és Jagdtiger ugyanebben a feladatkörben jobb nála? Mi értelme London terrorbombázásának V-1 és V-2-esekkel, amikor egyértelmű volt, hogy ez már nem állítja meg a nyugati frontot, és nem fog Anglia kapitulálni?

A japán vízi-repülőgép-hordozó tengeralattjárók hatalmas hatótávolsága azonban annyira szerintem nem okafogyott dolog. Először is a képesség maga nem olyan nagy kihívás, hiszen a repülőgép-hangárok miatt mindenképpen hatalmasra kellett építeni ezeket a tengeralattjárókat. Az a pár plusz üzemanyag rekesz nem oszt, nem szoroz sokat. Ellenben hihetetlen nagy flexibilitást ad nekik. Az egyik támadási terv például éppen a Panama-csatorna ellen szólt. Ha tönkreteszik bombázással a zsilipkapukat, illetve a hajókat mozgató villanymozdonyokat, akkor azzal az Atlanti-oceánról átjutni a Csendes-óceánra igencsak megnehezült volna. Ha pedig a támadást az Atlanti-óceán felől hajtják végre, az elég váratlan támadás lehetett volna.

Tehát én szerintem a gigászi hatótávolság valóban szokatlan, de önmagában inkább csak egy kellően vastagon meghúzott taktikai tartalék, ami nagy flexibilitást adott ezeknek a tengóknak. Elvégre egyszerűbb azt mondani, hogy jó-jó, most ezt a képességét nem használjuk ki, de ellenben ha valamilyen tervhez szükség lesz rá, akkor nem kell utánpótlást szállító hajókra gondolni - lásd a Fejőstehenek esete.