Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
elmeroggyant #4942 Első részéhez: Igen, pont ezt írtam én is. Egy szóval nem vetettem fel, hogy nem így lenne. Csak azt írtam, hogy ha hallgatnak Rommelre (akit te gyengébb képességű stratégaként állítottál be), akkor talán a világháború sem úgy alakul, ahogy.
Olasz szállítókapacitás: Nem volt sok, de a Földközi tengerhez elég volt. Plusz Cifu is említette a zsákmányolt francia hajókat, amivel én nem is számoltam.
Olajkút: Az oroszok fel voltak készülve erre. Mint annyi minden mást is, ezeket is szépen robbantgatták fel. Felégetett föld taktikája. 41 nyarától kezdve ezt csinálták; nyilván nem hagyják ott túl jó állapotban a kutakat sem. Mégis rendberakták a németek.
Hogy ugyanakkora kapacitás nem volt, az lehet. De:
1. Valamekkora akkor is volt (legyen akár 30%), ami MINDIG jól jön.
2. Az ellenségtől vették el. Az ellenségnek 100%-os csökkenés a saját 30%-os gyarapodáshoz képest. Azért az nem rossz szerintem!
Finomító: Majkopba szétszerelve vittek. Vajon máshova nem tudtak volna?
Olajvezeték: Nehéz megépíteni, de nem lehetetlen. Emellett vasút is van a világon. Az amik egy év alatt kiépítettek vasutat meg autóutat Bakutól Bászráig úgy, hogy a másik kontinensről jöttek hajóval. Gyanítom a németek sem estek volna kétségbe. Pláne, hogy a Berlin-Bagdad vasútvonal még ekkor biza megvolt. ;)
Mennyiből tartott volna kiépíteni jobban? Munka meg nyersanyag, persze. De ha erről van szó, azért csak nekilendülnek. A német munka minőségét és gyorsaságát meg ismerjük (lásd orosz vasutak átalakítása a nyomtávprobléma miatt).
A terep meg nem volt túl ismeretlen. Az arab helyi vezetők általában igencsak németbarát politikát folytattak. Annál jobb helyismeret nem kell, mint amit a helyiek nyújtanak. (Ellentétben az angol-amikkal, akiket az irakiak egy ideig még támadtak is, mikor építkeztek.)
Anglia olaja: Úgy értem, innen nem lett volna több. 42-ben Burma is megszűnik lehetőségként Japán miatt. Marad az USA egyedül, mint komolyabb forrás. Azért nem kényelmes dolog az ilyesmi.
Ez a 41-es Kriegsmarine dolog nem tudom, hogy jön a témához. Itt arról volt szó, hogy a németek bombázása csak 43-ban kezdődött. Rommel felvetése pedig jóval korábbi volt. Mire 43 elérkezett volna, ezek a dolgok már mind eldőlnek. Lehet, hogy még bombázás sem lett volna, ha így alakul. Csak erre akartam kitérni.