Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • [NST]Cifu
    Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy reális cél lett volna. Ha jól rémlik, a németek eredetileg is csak az Olaszok megsegítésére hozták létre az Africa Korps-ot. Sok elemzésben olvastam, hogy mi lett volna, ha a németek elfoglalják a közel-keletet. De amennyire én olvastam az Africa Korps / Army Group Africa történetét, soha sem rendelkeztek olyan szintű utánpótlással, ami valóban ütőképessé tehette volna őket. Kellett volna a Mediterrán tenger feletti uralom, ami nem volt meg. Ezért talán leginkább az Olaszok a felelősek, de ez végül is a kimenetel szempontjából mindegy. A már megnyitott keleti fronttal párhuzamosan mindenképpen egy plusz hadszíntér, mondhatni Németország már nem két-, hanem háromfrontos háborút vívott. Az erőforrások (emberek, harceszközök és minden egyéb együttvéve) megosztása óriási hiba volt minden szempontból.

Hitler sose hagyott jóvá olyan erőátcsoportosítást, amivel Rommel eséllyel elsöpörhette volna Montgomery-t Egyiptomban, ha megkapja, és lezárja a Szuezi-csatornát, akkor Angliát szinte elvághatta volna Indiától, ahonnan még mindig sok hajó hozott. Ha ráteszi a kezét az Arab félsziget olajkincsére, az maga lett volna a főnyeremény, és nagy csapás az angoloknak. Lehet erre kellett volna összpontosítani a németeknek, és akkor Anglia előbb-utóbb mindenképpen összeomlik. De nem így történt...