Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
David Cole filmje elég régi, most már csaknem 20 éves, ha jól rémlik, 1991/92 körül készülhetett, a 90-es években volt nagy füstja és lángja, aztán elsikkadt. Nem tudom, hogy került elő megint (ill. sejtem, de az más kérdés).
A 90-es évek végén Cole tett egy bejelentést, amely szerint megbánta, hogy elkészítette a filmet, és bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott vele. Egyes vélemények szerint ezt külső hatásra tette, mások szerint egyszerűen csak észhez tért, mikor nekiálltak tényekkel megcáfolni a filmjét.
Ha jól rémlik az egész mögött az rejlett, hogy az első Auswitzi gázkamrára helyezték a hangsúlyt. Ez volt az első Ciklon-B kísérletek helyszíne, egy légópince, amely aztán a sikeres kísérletek után megszűnt (visszaalakították), helyette kifejezetten erre a célra szolgáló épületeket húztak fel. A háború után az első gázkamra helyszínét megpróbálták visszaállítani a gázkamra kísérleteknek megfelelő állapotba, ami úgy sikerült, ahogy. Egy lapáttal rátett az, hogy a helyi idegenvezetők kb. annyira vannak képben, amennyire az szokás (a tárlatvezetőknél figyeltem meg múzeumokban, hogy egy betanult szöveget darálnak folyton, de a tárlat tárgyát képező háttérről sokszor iszonyatosan felületes, vagy egyáltalán semmiféle információval nem bírnak) szerintem ezt jól tudva állnak neki az auswitzi tárlatvezetőnek is keresztkérdéseket feltenni.
Kb. ennyit tudok mondani róla.
Nem emiatt fogok kételkedni kezdeni az auswitzi tábor történetének hitelességében (ott egy dolgot lehet teljesen joggal megkérdőjelezni saját véleményem szerint, hogy valójában hány zsidó is hallt meg a táborokban, mert ilyen téren a 0,8 és az 5 millió közötti álláspont elég méretes szakadék azért történészeti léptékek között is), ahhoz nem elég tényszerű, például ha meggyőző akarsz lenni, akkor nem az idegenvezetővel kell vitatkozni arról, hogy ott mi is történt valójában....
Az mondjuk a másik kérdés, hogy egy ebben a történetben ennyire hívő embertől hogy születhet egy akkurátosan elutasító ember, aki egyenesen megtagadta az általa készített videót. Tippre biztos komoly ráhatással voltak azért...