Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • harcu
    Dr. Radó Sándor alias Dora volt a Svájcban működő, de a teljes Nyugat-Európai hírszerző hálózat vezetője. Voltak emberei pl. Ribbentrop titkárságán is. A német előkészületeket folyamatosan jelentették, de a szovjet vezetőség nem hitte el nekik.
    Június elején a brit vezetés figyelmeztette a szovjeteket, hogy a lengyel honi hadsereg adatai szerint hamarosan támadnak a németek, sok katonai konvoj halad a határ felé. A hónap közepe felé több német katona is jelentkezett a szovjet oldalon, hogy megadja magát, és közölték, hogy a támadás pontosan 22-én hajnali 4 órakor fog bekövetkezni. A jelentések maximum Pavlovig jutottak, de ott mind elakadt. A szovjet parancsnokság a teljes készültséget csak 22-én hajnali 1 órakor rendelte el, már későn, felfüggesztve az arra a napra kiadott "szabad program" napiparancsot.

Egyébként egy link

Egy idézet: "Sztálin sokáig reménykedett abban, hogy még van némi ideje az általa is elkerülhetetlennek tartott német–szovjet összeütközésig. 1941. május 5-én, végzős katonai akadémisták előtt tartott beszédében azonban váratlanul más hangot ütött meg: "A békepolitika jó dolog. Mi eddig a védelemre fordítottuk a fő figyelmet. Eddig, amíg nem fegyvereztük át a hadseregünket. Most azonban, amikor hadseregünket feltöltöttük a korszer? harchoz szükséges technikával – át kell térnünk a védelemről a támadásra. A védelemről a támadó tevékenységek katonapolitikájára.""

Az tény, hogy a szovjet fegyverek nem a védekező harcot célozták. A majd. 20000 harckocsi, többségében könnyűharckocsi a támadásoknál, átkarolásoknál fontos, nem a védelemnél.