Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • [NST]Cifu
    Egyértelműen a németek voltak a legerősebbek a hadsereg területén. Ez kérdés sem lehet. A németeket nem a szovjetek állították meg hanem a utánpótlási nehézségek amelyek egyre jobban megnőttek, ahogy haladtak előre. Így egyre nehzebb volt alkalmazni a Blitzkrieget. Az időjárásról nem is beszélve. Az útak hiánya stb. (Marseille)

Ha kizárólag a nyers katonai erőről beszélünk 1941-ben, még többé-kevésbé egyet is értek. Csakhogy egy hadsereg erejét nem csak a nyers erő adja meg, de a vezetése és a logisztikai háttere is. A német hadsereg úgy vonult a Szovjetúnió ellen, hogy nem volt megfelelő az utánpótlása, és egy alapvetően elbizakodott haditervet próbált véghez vinni. Az, hogy a Szovjetúnióban nem voltak megfelelőek az utak, illetve hogy kőkemény tél jött el, nem lehet mentség, hanem egyszerűen egy állapot, amivel vagy meg tud bírkózni, vagy nem. Rommel-t is nagy harcművésznek tartják, ami jogos is, ám az, hogy nem vette figyelembe az erősen korlátozott logisztikai hátterét, egyben meg is pecséltelte a sorsát - akkor viszont ez kinek a hibája?

Én ezt a térképpel próbáltam meg bizonyítani, hiszen ők haladtak a legtöbbet. Ez tény. (Taibi)

A hadseregek erejénél én kétségbe vonom, hogy az a mérce, hogy mennyit sikerült menetelniük. Akkor az Angoloknál talán bele kéne számítani az Észak-Afrikai és a Norvég, sőt az Ázsiai hadműveleteket is tán? Ez badarság....

Mindezt úgy, hogy a 3(+francia) nagyhatalom hosszú évek alatt kimerítette a németeket.

VS

A LEGERŐSEBBEK A NÉMETEK VOLTAK!
    (Marseille)

Akkor összefoglalom ezt: erősek voltak - csapnivaló felső vezetéssel...

Szvsz a német vezérkar kontójára lehet azt is írni, hogy nem tudták érvényesíteni 1941/42-ben a katonai ésszerűséget.