Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ambasa #1398 Teljesen egyet értek veled, abban, hogy ez laikus vita. Ha megnézed az első hozzászólásomat, úgy keztem, hogy nem szeretem az ilyet, pont azért, mert alváltozat megnevezése nélkül vitatkozni meddő, és amatőr.
Ha a te szempontodat nézzük, tisztán a műszaki adatokat elemezve, akkor természetesen a Fw 190D/H - Ta 152 felülmúlta a Mustang változatait, ez nem vitás.
Ha az Én szempontomat nézzük, hogy melyik változat volt tipikus egy összecsapás során, akkor, továbbra is a Mustang szavazok. Számomra a a két gép között a mérleg nyelvét az billenti a Mustang felé, hogy az ellenség területe felett képes volt sikeres harcot vívni, míg a Fókáról - természetesen bizonyítottság híján - ugyanezt nem tudjuk elmondani, mert az már a mi lett volna ha... kategória.
Én szerintem a lényeges különbség az nem logisztikai okokból következik, hanem alapvető harcászati okokból. Amig a német vadászgép feladata a védővadászokon áttőrve a bombázókat támadni, ehhez sokkal nehezebb fegyverzetre volt szüksége, (gépágyúk, estleg rakéták) ami nagymértékben rontotta az esélyeit a légiharcban, míg a Mustang fegyverzete könnyebb lehetett, mivel sokkal sebezhetőbb repülőgépeket kellett felvennie a küzdelmet.
Összefoglalva kettőn között nézőpont közötti különbség van, ha jól látom, Te tisztán technikai oldalról vizsgálod (és ha így nézük akkor igazat kell adnom Neked), míg Én inkább a hadviselés oldaláról közelítem meg. Úgy gondolom nagyon jó, hogy egy ilyen kérdést több szempontból is megtudunk világítani, és ki-ki eldöntheti, hogy számára melyik megközelítés elfogathatóbb.
Ui: a Discovery népszerüsítő sorozatai arra jók, hogy felkeltse az érdeklődést egy-egy téma iránt, de nem mérvadóak. Továbbá ezek a sorozatok a az angol-szász történelemszemléletet tükrözik. Ennek számomra tipikus példája Michael Wittmann sztárolása, akiről csak kevesen tudják, hogy a német Tiger ászok közül öten is megelőzik a kilőtt ellenséges harckocsik terén, csak Ők a keleti fronton harcoltak, és nem, az angolok/amerikaiak lőtték ki. De - és ezzel bizonyára sokka nem értenek egyet - Rommelt sem tartom akkora hadvezérnek (ez nem jelenti azt, hogy rossz lett volna).