Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • ambasa
    Természetesen az Allison motoros Mustang-nál bármely Fw 190 változat jobb volt, nem is építettek belőle sokat és bevetése is elenyésző volt. Ezért nem is gondolom, hogy ezt a változatot kellene kiemelni a Mustang változatok közül, Én nem is erre hivatkoztam, hanem a P-51D-re.
    Ha az általad emlitett hatótávolság adatokat (amít nem vitatok, és vegyük a továbbiakban azt alapúl, ha több forrás is azt említi)nézzük, még akkor is 2x illetve 3x nagyobb a hatótávolsága a Mustangnak.
    Én továbbra is azt állítom, hogy a Luftwaffe a frontvonaltól 300-500 km-nél mélyebben nem volt képes kivívni a helyi légifölényt, míg az amerikaik a P-51-nek köszönhetően, ezt akár 1000 km-re is megtették.
    Természetesen a mennyiség is számít, de a kérdés nem erre vonatkozott.
    Természetesen a Ta 152 sokkal jobb repülési adatokkal rendelkezett, mint a P-51D, de nem hiszem, hogy ellenfvelek lett volna az a 67 db sorozatban legyártott példány amely csapatokhoz nem is nagyon került ki, csak a JGr IV/301 kapott belőle. (a többi változat legyártott számát a különböző források 20000 körülire teszik) Nem hiszem, hogy ha a háborúban résztvevő repülőgépek légiharcát elemezük, akkor a prototipus szinten alig túljutott típusokat kellene összehasonlítani a, hanem azokat, amelyek valóban megütköztek egymással.

Ha megnézzük a Luftwaffe hadrendjét a háborvégi időszakban akkor a következőket látjuk (az első szám a FW 190A/F változattal felszerelt osztályok, a második a meg nem nevezett változattal felszerelt osztályok, míg a harmadik szám a Fw 190D/H és Ta 152 változattal felszerelt osztályok) Ha megnézzük akkor a háború utolsó szakaszában még mindig a Fw 190-es változatok közül az A/F változat dominált.

1944. május 31-én 41 / 21 / 2
    1945. január 10-én 31 / 15 / 2
    1945. április 11-én 26 / 12 / 6

A műszaki adatok forrása: Spick A Luftwaffe ászai
    De más internetes forrásokon ahol próbáltam utána nézni a Fw 190 gyártási adatainak (nem túl nagy sikerel) hasonló műszaki adatokat adtak meg. Aki tud részletes gyártási adatokat, kérem tegye közzé!

Ui: elnézést a túl hosszú hozzászólásért