Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Az én családomnak is vannak emlékei.
Amikor a németek hátrálva a szovjetek elől, szépen rendezett sorokban megálltak a faluban, a dédszüleim házánál valamiféle tisztek szálltak meg, semmi kárt nem tettek és maximálisan udvariasak voltak. Ugyanis ez volt az általános parancs. Az egész faluban az elvett ételért, állatokért fizettek, adtak valamit. A közlegények sok helyen tüzifát aprítottak a szállásért stb.
Bizonyára volt kivétel is, de nem az volt a jellemző. Az egész környéken hasonlókat lehet(ett) hallani az öregektől.
Azután jöttek az oroszok, illetve előttük más nép az SZSZKSZ-ből. Feldúlták a falut, fosztogattak, sorra erőszakolták a nőket és gyerekeket. Néhány kollaboráns féreg (kis képzavarral: az 5. hadoszlop) kiment eléjük az útra, őket lelőtték. Állat módjára viselkedtek és azon is csodálkoztak, hogy sok magyar emberen karóra volt, illetve hogy az állatoknak jó minőségű ólaik voltak. Ők otthon, együtt aludtak velük stb. stb.
Ez volt a "felszabadítás", de ahogy hallom és olvasom, a baráti országok lakóival is hasonlóan bántak, mert nem tudtak máshogy. Ott ez volt az általános morál.
A szovjet hadseregben nem járt komoly büntetés a fosztogatásért, a német hadseregben több esetben az udvariatlanságért is büntettek.
Franciaországba például az oroszok nem tudtak volna olyan "tisztelettel" bevonulni, ahogy a németek. Ez útóbbiak dorbézolása sem volt olyan mértékű, mint az előbbieké és lehetne sorolni.
Természetesen a háború rossz. Nekem különösen, mert erőszak-ellenes vagyok. És talán én írtam le itt először, hogy általában a második világháborúra nem volt jellemző a hősiesség egyik oldalon sem.
A két félről mégis szembetűnnek ezek a különbségek. Az amerikaiakat, angolokat vagy a másik oldalon a japánokat most nem említem, mert az hosszadalmasabb magyarázatot igényelne. Az eleve modernkorban meghasonlott, erkölcsi romhalmaz Nyugat és az akkor még komoly metafizikai tradíciókkal rendelkező Japán összevetését beárnyékolja a japán hadsereg gépies területhódítása, rabszolgasággal, kínzásokkal stb. bizonyos értelemben ez is a Meidzsi kor alatt végbemenő "nyugati modernizáció" hibája, ahogy a 30-as évek NSDAP és az SA megerősödése is nyugati felforgatásnak köszönhető - bizonyos források és a logika szerint.