Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Már nem azért, de ha most elkezdjük boncolgatni a történelmet, akkor beszélhetünk arról, hogy mit műveltek a spanyolok az inkákkal, a mongolok a kínaiakkal vagy a normannok a szászokkal. De azt biztosan állíthatjuk, hogy a XX.sz. közepén Európa civilizált részén létezett jobb megoldás annál, hogy haláltáborba küldjük a nekünk nem tetsző embereket, családostul. Maga tény volt annyira szégyenletes és embertelen, hogy Hitler pusztán ezért megérdemelte volna a bukást. Az már más kérdés, hogy ezt manapság ki és miért használja fel a politikában.
Félreértés ne essék: nyilván mindenki sáros volt valamennyire. Az oroszok kegyetlenségéről Magyarországon szerintem mindenkinek van elképzelése, aki beszélt akkor élő hozzátartozójával. Nyugaton azért egy kicsit jobban tisztelték az életet -persze elsősorban a sajátjukat, nem az ellenségét. Az angolszász bombázóstratégia az ellenség lakosságának megtörését célozta, miután az ipari kapacitást nem tudták lerombolni. Kegyetlen, embertelen tett volt, szörnyű szenvedést okoztak a polgári lakosságnak. De háború volt: vagy ezt teszik, vagy békét kötnek Hitlerrel. És nekem meggyőződésem, hogy a Harmadik Birodalom pusztulásával mindenki jobban járt, még azok is akik később a Szovetunió uralmát szenvedték el. Nem lehet egyenlőségjelet tenni a felek közé.
A propaganda meg olyan, amilyen. Fényezi a barátokat, lehúzza az ellenséget. Arra találták ki. Azért van az embernek agya meg szélessávú internete, hogy elkerülje a propaganda csapdáit.
És nem A Hirosimára vagy Nagaszakira ledobott atombomba követelte a legtöbb áldozatot, hanem a Tokió ellen végrehajtott bombázás 1945. március 9-10.-én. Csak azt több száz géppel hajtották végre, hagyományos bombákkal, ami nem volt olyan drámai, mint a gombafelhő. Nem is nagyon emlékeznek rá.
Arról meg mutasson már valaki valami bizonyítékot, hogy az oroszok 1941-ben le akarták rohanni Európát, mert én nem láttam ilyet. Ezek hiányában a német támadást nem lehet preventív csapásnak nevezni, csakis agressziónak. Minden más legfeljebb találgatás.