Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Én most olvasom Számvébertől a "Páncéloshadviselés a Budapesti Csatában-t", vannak érdekes dolgok, és még nem jutottam a végére:
-A Zrínyi II kvázi "taxiként" való alkalmazása. Konkrétan címre odahívtak egyet, az segített leküzdeni a szovjet állást és már ment is a következő címre. Később a benzinhiány persze ezt lehetetlenné tette.
-Olasz Ansaldo(!) hk-k is voltak a védők repertoárjában (talán csak valami rendőri alakulat soraiban), bár hamar veszteséglistára kerültek.
-Nyilván tudnom kellett volna róla, de nekem most esett le, hogy román csapatok is részt vettek az ostromban.
-A szilárd front helyett itt számtalan esetben cseréltek többször gazdát utcák, háztömbök, emellett folyamatosan történtek betörések a másik állásaiba. Volt ami ezek közül csak szimpla zavarkeltést szolgált (magyarok teherautóval átrobogtak a szovjetekhez és hoztak egy ágyút, többet pedig tönkretettek, kezelőket lelőtték), de egészen extrém eseteket is olvasni: pl. az MTK stadionnál lévő fakerítés mögött felvonult száz védő néhány páncélossal, majd a kerítést ledöntve a stadion ülőhelyein fetrengő részeg szovjetekre tüzet nyitva körülbelül 800 főnyi veszteséget okoztak.
-Volt, hogy egy sikeres (!) ellenlökést egy darab Zrínyi II, plusz egy sérült Zrínyi II (a löveg kiszerelve, géppuska a helyére betéve) és egy műszaki mentő páncélos (egy darab géppuska) támogatta csupán!
-A benzinhiány miatt folyamatosan szigorodó mozgási tilalom lépett életbe. A végén már konkrétan csak akkor lehetett mozogni a páncélosokkal ha közvetlen támadás érte őket.