Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Renegade #12084 na 88-as: na ez erősen véleményes, szoktak is róla vitatkozni mindenfelé, hogy akkor most megérte-e ezt használni, szemben a 75-össel, aminek jobb páncélátütő képessége volt, olcsóbb ár/karbantartási mutatók. Míg a 88-as mellett "csak" az szólt, hogy a kerülete meg a tömege miatt (kinetikus energia, meg a felület nagysága, amin átadja az energiát, majd ha hülyeséget írok kijavítanak) nem csak átütötte az ellenséget, hanem kivonta a forgalomból az adott példányt.
Valóban nem volt döntött páncélzata, viszont elakadtak benne a lövedékek, ráadásul visszakanyarodunk a nagysághoz: nagyobb test több találatot tud elnyelni. Szóval a dagadtsága az harctéren előny is hátrány is (a gazdaságra gyakorolt hatása borzasztó, de most nem ez a téma).
Ami vitathatatlan előnye, az meg az optika, oltórendszer, meg az, hogy képes volt megállítani az ellenséget, a pszichológiai hatást is ide lehet sorolni. Illetve nem tudom, hogy más korabeli tankok el voltak e látva tartalék rendszerekkel (szervo kormányzás) meg mindenféle hightech bizbasszal, toronyból irányítható volt (DB-nél még tesztelték, nem tudom benne maradt-e), pedálos toronygéppuska a puha srácok ellen.
Ettől még szerintem nem volt szerencsés ennyit építeni belőle, pláne nem egy mozgó harcászatban kiemelkedő nemzetnek és a tank értékén hatalmasat dob a kultúrában betöltött szerepe, nélküle unalmasabbak lettek volna a háborús történetek + ugye ritkán olvasni olyat, hogy akkor jött egy t-34 és megállított 30 pzIIIj-t. Ilyen sztorikkal a KV I-II-k meg PzVI-VII-esek rendelkeznek.
igen így utólag nagyon okosak vagyunk, és vannak szép számaink, meg kismillió excel amit kedvünkre értelmezhetünk.
szóval túl van hypelova? Hát egy kicsit, lásd kultúra.
Utólag rossz döntés volt ennyit építeni, persze.
erőltetni kellett volna a DB-Panther-Jpanzer vonalat, naná?
kimagaslóan szar volt a megbízhatósága? Hát nem, szarnak szar volt, de nem volt kirívó.
Na, de hogy egy kalap szar lett volna? erről valószínűleg az összes akkori tankos, nemzettől függetlenül máshogy vélekedik. :)