Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
wednes #11892 Ez lehet mikor ez előzetes elmélet és a gyakorlat nem egyezik meg. Szerintem utólag tudunk ebben is okosak lenni. Nem feltétlen törvényszerű szerintem állóháború ebben a korban, csak ha van elég idő, hogy egyik fél jól beássa magát, mert túlságosan kifulladnak a felek.
1. Mindenki gyors háborúra készült, nem is gyárttak le annyi muníciót. Nem volt annyi tüzérségi gránát sem. Ez is belejátszott abba, hogy a végén megfeneklettek az offenzívák és jöhetett az ásás. Amelyik fél itt több készletett halmozott volna fel, szerintem az 1914 végén nyerhetett is volna, pusztán azért mert van muníciója, ellátmánya, még a másiknak meg nincsen.
2. Igen az állóháború ismeretlen volt. Háború előtt azt gondolták értelmetlen a megerősítések, erődök, mert a tűzérség szétbombáz úgyis mindent.
3. Szerintem a legnagyobb gond a kommunikáció. Lehet itt a vezérkart, tisztikart hibáztatni sok dologban, de az is tény, hogy információ a valós helyzetről a legritkább esetben volt "naprakész". A kommunikációs rendszer kiépítése elmaradt attól, ami az ekkora seregeket tudta volna megfelelően kezelni.
A XIX. sz-ban Napóleon körülnézett a csatatéren, vagy lovas futárok hozták neki a üzeneteket előörstől stb, nagyjából képben is lehetett, átlátta a csatateret.
Itt a hadosztályok tábornokai, vagy a hadtestek parancsnokai ülnek a helyükön, odafutottak be a telefonvezetékek, jöttek a táviratok, vagy a futárok. Gyakorlatlag a térképen kívül semmit nem láttak a csatatérből és a csapatok mozgásáról, pozíciójukból. Nagyon sokszor elegendő információ sem futott be egy roham akkori állásáról és a viszonyokról. A telefonvezetékek sokszor elszakadtak.
Valós reagálás nem is nagyon volt (kivéve a kezdeti ellenlökés megszervezése). Ezért mindent előre megkomponáltak, elméleti szinten haladtak az utasítások. PL. Reggel 6-kor X ideig tűzérség, majd megindul az első hullám, aztán a második, harmadik. Ekkora az első hullámnak el kell érnie X helyet. Ez alapján vezették a támadásokat.
No de, ha nem érte el? Nem mindig jött arról jelentés (vagy nagyon késve), hogy az első hullám elakadt itt és itt. A második meg nézte az óráját azt szépen belefutott az elsőbe össze is torlódtak. Tűzérség szerintem nem tudott alkalmazkoni a helyzethez. Neki is le volt írva, hogy a pergőtüzet mikor "emeli tovább". Gondolom megírt kottából játszottak ők is. Olyan pontosan meg sosem lehetett elméletben előre összehangolni a csapatmozgásokat, hogy éppen mindenki a megfelelő helyen van. Illetve elméletben igen, a gyakorlat felülírhatja. Lehet szükséges lett volna még lövetni az első vonalakat, mert ahonnan elvonult a pergőtűz azt megszállta az ellenség és nyugodtan tevékenykedhett a védelem fokozásával.