Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • ambasa
    Nos ez könnyen lehet, hiszen vegyük alapul a szovjeteket. 1918. és 1924. között polgárháború volt, ami alatt minden bizonnyal szüneteltetek a behívások és így a központi kiképzés is. Ezek a polgárok 35-41 évesek lehettek ekkor, vagyis már a második korcsoportba tartoztak. Persze nem zárható ki, hogy anno visszamenőlegesen a szovjet állam behívta őket kiképzésre, de az is lehet, hogy nem, ezt én nem tudom. Van még egy csoport, a frissen bekebelezett területek (Kelet-Lengyelország, a Baltikum, és Moldova) ahol nem tudom, hogy volt-e általános hadkötelezettség (szerintem volt, de ez minden bizonnyal más volt mint a szovjeteké, vagyis integrálni kellet volna az RKKA rendszerébe). Van még egy harmadik csoport, azok akiket a 1943-44-ben a frissen felszabadított ukrán, belorusz és baltikumi területeken soroztak be, de akik még 1941-ben nem voltak hadköteles korúak.

Ezeket a csoportokat, minden bizonnyal az általános hadkötelezettség elve szerint besorozták, de ez nem jelenti azt, egyes kivételes esetektől eltekintve, hogy ezek a személyek úgy kerültek volna a frontra, hogy semmiféle katonai kiképzésben nem részesültek volna. Az megint egy más kérdés, hogy ennek milyen volt a színvonala, illetve az időtartama. Ugyan nem a szovjetek, de pl a németek tudtommal, a legvégső ideig ragaszkodtak ahhoz, hogy az újoncaik megkapják a 17 hetes alapkiképzést, lásd a magyarországi SS csapatokat, valószínűnek tartom, hogy a szovjetek ezt bizonyos esetekben jóval rövidebb idő alatt letudták. Mint ahogy azt is eltudom képzelni, hogy a német Volksturmnál sem ragaszkodtak a 17 héthez, de azt se felejtsük el, hogy az ilyen totalitáriánus államokban, létezett valamilyen előképzés, Pionyírok/DOSzAF, Hitlerjugend, vagy nálunk a Levente mozgalom. vagyis a besorozott fiatal nem a nulláról indult.

De mindezektől függetlenül, azért mert valaki korábban nem látott el katonai szolgálatot, nem válik kényszersorozottá, hiszen az állam egyszerűen érvényesíti, az általános hadkötelezettség elvét.

Én azt gondolom (persze nem tudom), de te talán a népi milícia hadosztályokra gondolhatsz, de ezek szükségmegoldások voltak, és hatalmas veszteségeiket főleg a rossz vezetésnek és a hiányos felszerelésnek köszönhették. Nem véletlen, hogy ezeket amint lehetett feloszlatták, illetve reguláris hadosztályokká szervezték át.

De summa summárum, amit Te kényszersorozáson értesz, az szerintem leginkább a 43-44-ben felszabadított területeken fordulhatott elő, és valószínűleg elő is fordult, főleg a partizánok csoportok integrálásával (akik viszont nem tekinthetőek mindenféle katonai kiképzést, vagy tapasztalatot nélkülözőnek), de szerintem ez is csak az általános hadkötelezettség elvének gyakorlása.

TG
    Utoljára szerkesztette: ambasa, 2016.09.01. 14:06:03